Световната банка: Глобалното затопляне може да увеличи бедността

Климатичните промени ще окажат негативно влияние върху жинзено важни за човечеството неща, се казва в доклада

Световната банка: Глобалното затопляне може да увеличи бедността
264 ~ 1 мин. четене

Климатичните промени могат да окажат негативно влияние върху добивите на зърно и запасите от вода в много райони. Това вероятно ще забави усилията за намаляване на бедността сред населението, показва нов доклад на Световната банка за ефекта от глобалното затопляне, предаде AFP.

Климатичните промени представляват значителен и растящ риск за процесите на развитие, което може да подкопае глобалните усилия за премахване на изключителната бедност и да насърчи разделения просперитет“, се казва в доклада.

Световната банка твърди, че затоплянето може да се окаже повече от 1,5 – 2 градуса по Целзий и последствията може значително да влошат бедността в много региони по света. Според доклада е почти сигурно, че температурите ще се повишат с 1,5 градуса спрямо нивата на индустриализацията, базирано на натрупващия се ефект от емисиите парникови газове от миналото в настоящия момент.

Поради това необичайните жеги, повишаване нивото на моретата и по-честите тропически циклони може би вече са неизбежни. Световната банка нарича това „плашещ свят на повишени рискове и глобална нестабилност“.

„Премахването на бедността, повишаването на глобалния просперитет и намаляването на глобалното неравенство, които и без това са трудни, ще станат още по-трудни цели със затопляне от 2 градуса по Целзий. Но при 4 градуса, има сериозни съмнения дали тези цели са изобщо постижими”, каза президентът на Световната банка Джим Йон Ким. 


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg