Експерти искат Любомир Христов за управител на БНБ

Напрежението в обществото ни през последните шест месеца е поставило силен акцент върху необходимостта от реформи, се казва в отвореното писмо на организациите

Експерти искат Любомир Христов за управител на БНБ
332 ~ 2 мин. четене
В отворено писмо до президента, премиера и всички председатели на парламентарни групи, няколко организации предлагат Любомир Христов за управител на БНБ. 

Писмото е подписано от Георги Атанасов от Български финансов форум, Рачо Петров от сдружение ГЛАС, Васил Кендов от Асоциация на потребителите на банкови и финансови услуги, Богомил Николов от Асоциация Активни потребители, Проф. Кръстьо Петков, СИБ, Росица Денева, ИДФК, Доцент Минчо Христов, СУ "Св. Климент Охридски", Румен Гълъбинов, Форум Ikonomika.mobi, Адв. Валентина Иванова, БФФ, адв. Веска Волева, Десислав Данов, БФФ, Владимир Барбутев, Нели Сало, Недялка Петрова.

Експертите смятат, че напрежението в обществото ни през последните шест месеца е поставило силен акцент върху необходимостта от реформи. "За всеки непредубеден наблюдател е ясно, че неадекватното нормотворческо и надзорно поведение на банковия регулатор предизвика тежка криза, довела до поредното мащабно ощетяване на населението. Поради изброените причини, към текстовете на необходимите промени правим и предложение за нов управител на Централната банка, като номинация на неправителствения сектор", заявяват подателите в писмото.

Те предлагат за нов управител на БНБ председателя на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти д-р Любомир Христов, предаде БГНЕС. Според тях той е доказал своя професионализъм и неподвластност на корпоративни интереси и с активната си позиция от години отстоява обществения интерес. 

"Персоналната му ангажираност към въпросните реформи е гаранция за наличието на воля и решимост същите да станат факт. Смятаме освен това, че с действията си следваме добрите практики за това как се прави избор за отговорен пост в цивилизования свят - посредством открита и честна дискусия относно качествата на номинираните кандидати. Днес това е от особено значение у нас предвид необходимостта от възстановяване на доверието и нормализиране на работата в банковия сектор и икономиката като цяло", заявяват експертите.

Те предлагат и законодателни промени за унифициране на правната рамка на България с тази на Европейския съюз.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg