Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия

Ограничените бюджетни ресурси и високата инфлация ще направят руснаците по-бедни

Световната банка очаква продължителна рецесия в Русия
184 ~ 1 мин. четене
Световната банка прогнозира задълбочаване на рецесията в Русия, понижавайки очакванията си за спада на БВП до 3,8% през 2015 г. и с 0,3% през следващата година. Като основни рискове пред руската икономика се посочват ниското ниво на инвестициите на фона на липсата на достъп до международните пазари и скъпите кредитни ресурси.

Ограничените бюджетни ресурси и високата инфлация ще направят руснаците по-бедни, за първи път след кризата от 1998 - 1999 година. Това се казва в базовия сценарий за развитието на Русия, представен от Световната банка, съобщава Reuters.

Предишната прогноза на банката, публикуване през декември м.г., се предполагаше съкращаването на руската икономика с 0,7% през тази година и ръст от 0,3% за 2016 година. Продължителната рецесия е предизвикана от понижението на петролните и други суровинни цени, както и на наложените на Русия санкции заради украинската криза.

Понижението на доходите и на потреблението, под натиска на високата инфлация ще доведе до нарастване на нивото на бедност в Русия до 14 на сто (20 милиона души) от населението през тази година. През миналата година този дял бе 11 на сто.

Инфлацията в Русия през 2015 г., според прогнозите на Световната банка, ще бъде средно 16,5 на сто, а през 2016 г. - 8 на сто. Към края на тази година банката очаква забавянето на инфлацията до 10 на сто.

В условията на санкции икономистите на СВ съветват Русия внимателно да е.управлява рисковете във финансовия сектор, да следи за ефективността на разходите ида съхранява резервите си.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg