Световни експерти ще оценяват вината на Балканския винен конкурс

Economic.bg е медиен партньор на събитието

Световни експерти ще оценяват вината на Балканския винен конкурс
196 ~ 2 мин. четене

Световни имена във винения бранш ще бъдат част от журито, което ще оценява вината на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC) 2015. В екипа на оценяващите ще влезе Джулия Хардинг MW, "дясна ръка" на Джансис Робинсън MW, светновно име във винения бранш. Освен вината на конкурса, Джулия Хардинг ще дегустира и вината, които участват във Фестивала на BIWC.

Следващото световноизвестно име е Род Смит MW, който ще бъде панелен съдия по време на конкурса. Той ще води Майсторски клас на тема "La vie en rose" (Животът в розово) -  сравнителна дегустация на 3 френски розета от Прованс и 3 Балкански розета с подобни качества. Още едно име ще допълни комисията  - това на винения експерт Ясен Захариев от DiVino, който се утвърди като един от най-добрите дегустатори на BIWC през годините. 

Съзвездието от винени оценители ще се увенчае и с още едно име, което вече е доста разпознаваемо във винената индустрия и в България, това на Константинос Лазаракис MW, единствения Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, председател на конкурса. 

Винени търговци и  журналисти от Холандия, Румъния, Сърбия, Хърватска, Словения,  Македония и България допълват палитрата от винени експерти, които ще посетят София. 

Четвъртото издание на Балканския винен фестивал ще бъде съпътствано и от още един интересен формат - "BALKAN FLAVORS", изложение за Кулинарни Туристически Атракции организирано от Софийския филиал на Асоциация "Балкания - Балканска Асоциация за Алтернативен Туризъм", основана през 2009 г. в Скопие. Тя е една от най-активните НПО в сектора на алтернативния и устойчив туризъм не само в Македония, но и на Балканите като цяло. Целта на това изложение е да допринесе за популяризирането на локалното кулинарно богатство и традиции, биологичното разнообразие, баланса между човека и природата, селското стопанство и културата на храненето, както и най-актуалните тенденции в туристическото търсене.

 "Очакваме над 100 винени производители да се включат в четвъртото поредно издание на Балканския винен конкурс и фестивал (28-31 май, 2015), съобщи директорът на форума Галина Нифору. Това е най-мащабният форум за Балкански вина, като тази година конкурсът привлече вина и от Мексико и Абхазия.

Подкрепи Economic.bg