Световните пазари през първото тримесечие

Труден старт на годината

Световните пазари през първото тримесечие
212 ~ 3 мин. четене

През декември 2015 г. станахме свидетели на смяна на парадигмата, след като Федералният резерв на САЩ най-накрая осъществи първото си повишаване на лихвения процент от повече от девет години насам. По тази причина прогнозите на Saxo за първото тримесечие са фокусирани върху „внимаването за разликата“ – изследване на окончателната промяна на това по какъв начин реагират различните класове активи по време на циклите на повишаване на лихвения процент.

Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank, отбеляза, че „първото тримесечие ще бъде труден старт на годината, доминирана от объркване, повишена волатилност и множество вторични налучквания от страна на Фед. Все пак общата картина е, че преминаваме към модела на пределните капиталови разходи и това е добра новина“.

„Повишаването на лихвата от Фед е знак за възстановяване, а не за болест, и 2016 г. има предпоставки да предложи големи възможности на инвеститорите, които искат да генерират растеж в техните портфолиа, докато пазарът се пренастройва.“

На този фон Saxo прави прогноза за основните класове активи за първото тримесечие на 2016 г., която е следната:

 

Суровини

Първото тримесечие може да бъде най-лошото за изпитващия затруднения петрол. Вдигането на санкциите срещу Иран може да увеличи износа, първоначално на петрол, държан на плаваща база за съхранение и по-късно до 500 000 барела на ден на вече пренаситения пазар. В САЩ запасите са с тенденция да се увеличават през първите четири месеца и това може да увеличи натиска върху Кушинг, хъба за доставки на фючърси на суровия петрол WTI.

Първото тримесечие ще продължи също така да поставя една предизвикателна среда за ценните метали, с инвеститори, които най-вероятно гледат на по-високите лихви в САЩ и продължаващите количествени улеснения в Европа и Китай, като на възможност за купуване на долари.

 

Форекс

Сега повече от всякога, когато Фед отново активно настройва политиката по отношение на лихвените проценти, прогнозата за световните пазари и всички валути, основни или второстепенни, напълно зависи от осъществяването на повишаването на лихвения процент от Фед и настройването на пазарните очаквания към темпото на тези повишавания. Разбираем отговор би бил щатският долар да се повиши, тъй като Фед в момента води към разгръщане изключително смекчената политика от годините след глобалната финансова криза. 

 

Облигации

Тъй като стартираме нова година, една тема ще доминира дневния ред и ще занимава инвеститорите по целия свят – кредитният фактор. С отлепването на лихвените проценти от нулата, цената на кредита ще покаже ефективността на средата, както на национално, така и на корпоративно ниво. В случай на благоприятна икономическа изненада по време на първото тримесечие, има смисъл да добавите в портфолиото къси бунд позиции.

 

Ценни книжа

Ако капиталовите пазари са защитени от разрастване на кредитната криза в енергетиката и минодобива – какъвто е нашият сценарий – тогава 2016 г. вероятно ще бъде добра година и инвеститорите ще станат свидетели на изправяне на кривата на доходността на щатския долар, отрицателни нива сред европейските държавни облигации, доколкото се отнася за тези с 5-годишен падеж, и при краткосрочните японски държавни облигации. 

 

Макро

С първия цикъл на повишаване на лихвения процент в САЩ за последното десетилетие, световната икономика ще се забави, но прогнозата се отнася за развитите икономики, а не за развиващите се пазари. Засега, обаче, последиците от повишената цена на капитала няма да бъдат само негативни и растежът в световен мащаб ще бъде по-висок с малко.

 

Европа

От известно време насам Полша се радва на репутация на солидна, устойчива на рецесия и добре развита икономика. За съжаление тя остава силно уязвима на по-големи капиталови разходи – особено що се отнася за сектор енергетика. Нашето виждане е, че Полша я очаква забавяне в икономиката през 2016 година.

 

Азия и тихоокеански регион

Първото тримесечие ще отбележи китайската нова година, която е на Червената огнена маймуна – година, която може да се характеризира с допълнителни пазарни неприятности, амбиция и повече волатилност. Разместванията и фрагментациите ще бъдат дори по-напрегнати през 2016 г., с висок геополитически риск на дневен ред и потенциал за забавяне на глобалната икономика в една вече предизвикателна обкръжаваща среда. 


Прогнозите са на специалистът в онлайн търговията и инвестициите - Saxo Bank

Подкрепи Economic.bg