Светът осъди задържането на Навални в Москва

Членките на ЕС Литва, Латвия и Естония призоваха да се наложат „рестриктивни мерки“ срещу Русия

Светът осъди задържането на Навални в Москва 3 Снимки

Снимка: БТА

Целият свят осъди Русия заради задържането на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Според американския държавен секретар Майк Помпейо актът на руската полиция е „последният от серията опити Навални и други опозиционни фигури и независими гласове, критикуващи властите, да бъдат заглушени“.

Гарно смята задържането за неприемливо и увери, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални.

Като „неприемливо“ описа арестуването на Алексей Навални председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и също призова за незабавното освобождаване на опозиционера. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел призова руските власти да зачитат правата на Навални и също поиска неговото незабавно пускане на свобода. Борел допълни, че политизирането на съдебната система е неприемливо.

Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на Навални още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Моравецки припомни, че зачитането на правата на гражданите е крайъгълен камък на демокрацията, предава Reuters.

Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането на Навални. Той ще настоява въпросът да се разглежда на следващото заседание на Съвета на ниво външни министри.

Дипломатът на Словакия Иван Корчок пък каза, че мястото на Навални не е в затвора, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безопасно политическо съревнование. Членките на ЕС Литва, Латвия и Естония призоваха да се наложат „рестриктивни мерки“ срещу Русия след ареста на критика на Кремъл Алексей Навални.

За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън.

Навални трябва да бъде освободен незабавно и авторите на тази скандална атака срещу живота му да бъдат държани за отговорни. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут“, допълни Съливан.

Съюзник на Навални написа в Twitter, че той е задържан в полицейски участък близо до летището. По-късно затворническите служби в Русия потвърдиха, че са задържали опозиционера Алексей Навални при пристигането му в Москва. Те го обвиняват в нарушаване на условната му присъда, издадена през 2014 година. Малко по-рано руските сили за сигурност задържаха на летището десетки привърженици на Навални, които бяха дошли, за да го посрещнат.

Коментари: 0