Свободата в интернет е под заплаха

Сундар Пичай предупреждава за рисковете пред свободния достъп до интернет и говори за предстоящите технологични революции

Свободата в интернет е под заплаха

Снимка: Flickr/Maurizio Pesce

5404 ~ 6 мин. четене
Автор: Economic.bg

Безплатният и отворен интернет е атакуван в страни по света, предупреждава главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Според него много държави ограничават потока от информация и моделът на свободен достъп до информация често се приема за даденост. В задълбочено интервю за BBC Пичай разглежда и противоречията около данъците, поверителността и данните на най-могъщата технологична компания.

Той твърди, че изкуственият интелект ще предизвика промени, които ще са много по-значителни дори от откриването на огъня, електричеството или интернета.

Предстоящите революции

Като шеф както на Google и на компанията майка Alphabet под негово ръководство са компании и продукти, като Waze, FitBit и DeepMind, пионерите при изкуствения интелект. Само през Google той отговаря за Gmail, Google Chrome, Google Maps, Google Earth, Google Docs, Google Photos, операционната система Android и много други продукти.

Но най-позната е търсачката. През последните 23 години Google вероятно е оформила най-вече безплатния и отворен интернет, който имаме днес, повече от всяка друга компания.

Според Пичай през следващия четвърт век две други разработки ще революционизират още повече света ни – изкуственият интелект и квантовите изчисления.

Разглеждам изкуствения интелект като най-важната технология, която човечеството някога ще разработи“, заявява той. "Технологията на изкуствения интелект ще е дори по-значима от огъня, електричеството и интернета."

Изкуственият интелект трябва да пренася човешкия интелект в машини. Различните AI системи вече са по-добри в решаването на конкретни видове проблеми от хората.

Квантовите изчисления са съвсем различно явление. Обикновените изчисления се основават на бинарни състояния на материята: 0 или 1. Нищо между тях. Тези позиции се наричат ​​битове.

Но на квантово, или субатомно ниво материята се държи по различен начин: тя може да бъде 0 или 1 едновременно или в спектър между двете. Квантовите компютри са изградени върху кубити, които са фактори за вероятността материята да се намира в едно или друго състояние. Това е изумително нещо, което може да промени света.

Пичай и други водещи технолози смятат, че възможностите, които може да предложат двете технологии, са изумяващи. "Квантовите изчисления няма да работят за всичко. Има неща, за които начинът, по който правим изчисленията днес, винаги би бил по-добър. Но има някои неща, за които квантовите изчисления ще отворят цяла нова гама от решения."

Пичай се изкачва в редиците на Google като най-ефективният, популярен и уважаван продуктов мениджър в историята на компанията.

Нито Chrome, нито Android са негова идея, но тези проекти бяха реализирани именно под управлението на Пичай, който беше продуктовият мениджър. Именно той е отговорен за тяхното глобално господство.

Всъщност Пичай вече се грижи за много по-големи предизвикателства от изкуствения интелект и квантовите изчисления. Google е изправена пред ежедневен поток от проверки и критики на няколко фронта - данъци, поверителност и предполагаем монопол са само малко част от проблемите, които компанията среща в последно време.

Данъчно облагане

Google се защитава по въпроси, свързани с данъците. В продължение на няколко години компанията плаща огромни суми на счетоводители и адвокати, за да намали законно данъчните си задължения. Например през 2017 г. Google премести повече от 20 млрд. долара на Бермудските острови чрез холандска черупкова компания, като част от стратегия, наречена „Double Irish, Dutch Sandwich“.

Пичай коментира, че Google вече не използва тази схема и че компанията е един от най-големите данъкоплатци в света, като спазва данъчното законодателство във всяка държава, в която работи.

Според BBC това не е само правен въпрос, а морален. Бедните хора обикновено не наемат счетоводители, за да минимизират данъчните си сметки. Мащабното избягване на данъци е нещо, което правят най-богатите хора в света.

Ясно е, че Google се ангажира с политиците за намиране на начини да направи данъците по-опростени и по-ефективни. Вярно е, че компанията генерира по-голямата част от своите изследвания и приходи в САЩ, където плаща по-голямата част от данъка си.

Освен това през последното десетилетие тя е платила ефективен данък от 20%, което е повече от много компании. Независимо от това, всяко използване на каквото и да е данъчно убежище е лоша реклама, особено когато по света се вземат назаем, харчат и събират трилиони чрез данъци върху обикновените хора, за да се смекчи пандемията.

Другите проблеми на Google са свързани с политиките за поверителност и предполагаем монопол. Пичай защитава компанията, заявявайки, че продуктите й са безплатни и всеки потребител може да избира дали да ги ползва. Това е същият аргумент, който Facebook използва. Компанията на Марк Зукърбърг получи силно одобрение от съдия Джеймс Боасбърг от Вашингтон миналия месец, когато той отхвърли множество антитръстови дела срещу гиганта с мотива, че не отговарят на настоящата дефиниция за монопол.

Зачитане на индустрията

Цената на акциите на Google, под управлението на Пичай, се е утроила. Това е феноменално представяне. Една от тезите е, че това се дължи на благоприятните преобладаващи ветрове в поведението на потребителите. Google насърчава това потребителско поведение с изумителни инженерни продукти и продукти от световна класа.

Регулаторите смятат, че трябва да бъдат създадени нови закони, чрез които да се упражнява по-добър контрол върху такива корпоративни гиганти. Присъдата на съдия Боасберг за Facebook по-скоро потвърди това. Интересното е, че Лина Хан, новата 32-годишна шефка на Федералната търговска комисия, преди това твърди, че определението за монопол трябва да бъде разширено, за да отразява новите реалности.

Пичай умее да се измъква ловко от всяка ситуация. Свидетелствата му в Конгреса рядко водят до спад в цената на акциите на Google. Неговият тих и спокоен маниер, както и разбиране на детайлите му позволяват да излиза победител от потенциално трудни ситуации.

В много разкриващ бърз кръг от въпроси BBC разкрива, че той не яде месо, кара Tesla, почита Алън Тюринг, но и ревнува от космическата мисия на Джеф Безос. Той не е личност, която се показва често в социални мрежи. Не говори много за себе си в интервютата.

Главен служител по въпроси, свързани с етиката

Пичай е считан за изключително мил, внимателен и грижовен лидер. Внимателен към персонала, той има за цел да бъде пример за служителите си. Той е идеалист, що се отнася до въздействието на технологиите върху подобряването на жизнения стандарт - нещо, което се корени в неговото възпитание.

Роден е в семейство от средната класа в Тамил Наду, в Южна Индия. Различни технологии му оказват трансформиращо въздействие - от стария телефон до скутера, около който всички се струпвали. В Google той печели доверието на инженерите и разработчиците на софтуер. Помага му фактът, че самият той е инженер по металургия.

Пичай се подчинява на антицикличния подход към назначенията на ръководители, предпочитан от много ловци на таланти. След задължително пионерското, ревностно и рисковано ръководство на основателите Лари Пейдж и Сергей Брин, има голям смисъл да има по-предпазлив лидер, който да успокоява обществените тревоги и да очарова служителите.

Пичай се справя отлично с тези последни задачи и представянето на цената на акциите на компанията е забележително. Не много хора в историята биха могли да кажат, че са създали трилион долара стойност като главен изпълнителен директор.

Критиците и слабостите на компанията

Много критици изтъкват, че Google вече е по-предпазлива компания от всякога. Нещо повече – компанията имитира продукти и няма оригинални идеи. Критиците казват, че тя вижда други хора да правят велики изобретения и след това отприщва инженерите си, за да ги подобрят.

Много от амбициозните продукти на Пичай се провалиха: Google Glass, Google Plus, Google Wave, Project Loon.

Амбицията на Google да реши най-големите проблеми на човечеството също отслабва. С най-голямата концентрация на докторанти по компютърни науки в света в една малка ивица земя на юг от Сан Франциско, много хора питат дали не трябва Google да обръща повече внимание на  климатичните промени?

Пичай заслужава огромно съчувствие, тъй като управлението на персонал, толкова голям, непокорен, взискателен и идеалистичен като този на Google в ерата на културните войни, е по същество невъзможно. В наши дни Google е доста често в новините поради постоянно текучество на персонала. Причините са различни – от заплащане минават през липса на разнообразие и стигат до проблеми, останали за решаване от други хора.  

С повече от 100 000 служители, контролът над целия персонал се осъществява изключително трудно и няма как желанията на всички да бъдат задоволени. Съществува напрежение между Google, който искрено възприема когнитивното многообразие, като има хора с всякакви убеждения сред неговия глобален персонал и в същото време наистина отстоява конкретни проблеми на компанията.

Ускорение

Всичко по-горе се отнася до хора в технологичния свят, които искат Google да върви по-бързо. Много гласоподаватели в поляризирани демокрации биха искали големите технологии да се забавят.

По отношение на китайският модел на управление на интернет, които е много по-авторитарен, Пичай коментира, че свободният и отворен интернет напоследък среща критики и атаки.

Нито един от основните ни продукти и услуги не се предлага в Китай“, коментира той.

Със законодателите и регулаторите, които се оказват бавни, неефективни и лесни за лобиране - и пандемия, оказваща огромно влияние върху всичко - в момента демократичният Запад в голяма степен оставя на хора като Сундар Пичай да решат накъде трябва да се насочим всички. Но дали само той трябва да носи цялата отговорност?

Подкрепи Economic.bg