Съдът отхвърли и жалбата на А1 срещу забраната на Нинова

Телекомът има право да обжалва в седемдневен срок

Съдът отхвърли и жалбата на А1 срещу забраната на Нинова

Снимка: Economic.bg/Архив

1208 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Административен съд София-град е отхвърлил и жалбата на „А1 България“ срещу забраната на държавата да индексира месечните такси с инфлацията за две години. С това се похвали вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Новината идва, след като преди два дни стана ясно, че съдът е отхвърли жалбата и на „Теленор България“. Припомняме, че още тогава Нинова говореше в множествено число, когато все още имаше само едно издадено решение.

Двете компании обжалваха заповедта на Комисията за защита на потребителите с различни мотиви. От А1 са изтъкнали пред съда, че регулаторът няма достатъчно мотиви за допускане на предварително изпълнение на заповедта поради „накърняване на обществен и държавен интерес“.

Телекомът има право да обжалва решението пред Върховния административен съд в седемдневен срок.

Нинова не пропусна да подчертае тежкото финансово бреме върху потребителите, които в момента плащат значително по-високи цени за енергия и хранителни продукти например.

Припомняме, че индексирането на месечните такси на телекомите ще доведе до около 1 лев повишение, в зависимост от абонаментния план. Нинова избра да поведе битка срещу мобилните оператори, които обявиха намеренията си точно преди Коледа. Между празниците излязоха и двете заповеди с предварително изпълнение, забраняващи на А1 и Теленор да индексират цените по начин, различен от описания в общите условия към договорите. 

Двете компании имаха намерение да повишат таксите с инфлацията за две години накуп, въпреки че по закон имат право да правят това само на едногодишна база. Конкурентът им Vivacom избра да подходи според общоприетите правила и избегна гнева на държавата. В случай че А1 и Теленор все пак решат да възприемат същия прийом, те могат да увеличат таксите с Индекса на потребителските цени за 2021 г., който НСИ предстои скоро да публикува.Подкрепи Economic.bg