Тайланд легализира медицинска марихуана като \"новогодишен подарък“

Решението се счита за пробив, тъй като в региона употребата на дрога се наказва много строго

Тайланд легализира медицинска марихуана като \

Снимка: Pixabay

Тайланд одобри употребата на марихуана за медицински цели и изследвания днес, като това е първата легализация на тревата в регион с някои от най-строгите закони срещу наркотиците в света, съобщава Ройтерс.

Парламентът, назначен от хунтата в Тайланд, страна, която до 1930 г. имаше традиция да използва марихуана за облекчаване на болката и умората, гласува за изменение на Закона за наркотиците от 1979 г. на извънредна парламентарна сесия, посветена на приемането на десетки закони преди новогодишните празници.

"Това е подарък за Нова година от Националното законодателно събрание на правителството и тайландския народ," каза Сомчай Савангкарн, председател на комисията по изготвянето на проектите, в телевизионна парламентарна сесия.

Докато страни като Колумбия и Канада вече легализираха марихуаната за медицинска употреба или дори за развлечение, наркотикът остава незаконен и дори пълно табу в по-голямата част от Югоизточна Азия, която има някои от най-суровите наказания в света за нарушения на закона за наркотиците.

Трафикантите на марихуана могат да бъдат обект на смъртно наказание в Сингапур, Индонезия и Малайзия.

Но в Тайланд основният спор с легализацията е свързан с патентни искания от чуждестранни фирми, които биха могли да им позволят да доминират на пазара, което затруднява тайландските пациенти да получават лекарства и тайландски учени да имат достъп до екстракти от марихуана.
Коментари: 0