Тайните на Великденския остров

Вижте красотата на това отдалечено кътче

Тайните на Великденския остров

Великденският остров принадлежи на Чили и се намира в сърцето на Тихия океан. Някога наричан Пъпа на света, той е едно от най-изолираните места на Земята. 

Въпреки отдалечната локация (на 3514 км. западно от Чили и на 2075 км. източно от островите Питкерн), островът привлича много приключенци и пътешественици. Там се намират и човешките фигури, наречени Моаи. Те са най-известната забележителност на острова, но той предлага още множество дестинации.

Местните наричат острова Рапа Нуи, докато английското име - Великденски остров, е сравнително скорошно. То е дадено през 1722 г. от холандски екипаж, отрил острова на Великден. Историята на острова обаче се простира много по-назад във времето.  Към 1600 г. населението е надхвърляло 15 000 души.

По времето на холандската експедиция цивилизацията на Великденския остров вече е залязвала в резултат на пренаселеност, изсичане на гори и експлоатация на ограничените природни ресурси. Холандската експедиция вижда човешките каменни фигурни, но експедицията на Джеймс Кук през 1774 г. ги заварва съборени. Много Моаи са били вдигнати наново, около 50 от тях сравнително скоро.

Днес  Великденският остров е популярна туристическа дестинация. Само около половината от населението са местни хора, но те са успели да съхранят своята култура. Освен статуите Моаи витаят и много митове за богове, пазещи семейни пещери, пълни със скални рисунки.

Въпреки далечната локация, стигането до острова е по-лесно от очакваното. Редовни полети се извършват от Чили и Таити. На острова влажността и температурите са високи през цялата година.

Пътешествие до Великденския остров няма да е истинско без посещение до статуите, а тях можете да видите на много места по острова.

На част от острова може дори да се види вдлъбнатата скала, от която е взет камък за статуте.

Друга внушителна дестинация е и кратерът на вулкан, който някога е бил свещено място за церемонии. От там се разкриват разкошни гледки към океана.

Коментари: 0