„Така се оспорват избори в бананова република“

Едно от редките изявления на бившия президент, пълно с много остри думи за случващото се в САЩ

Джордж Уокър Буш, 43-и президент на САЩ (2001 - 2009)

„Така се оспорват избори в бананова република“

Снимка: Wikipedia

6236 ~ 1 мин. четене

„Така се оспорват изборните резултати в бананова република, не в нашата демократична република“, заяви бившият президент на САЩ Джордж Уокър Буш в специално изявление по повод обсадата на американския парламент (Капитолия).

Щурмът на Капитолия

Той бе категоричен, че бунтовниците, които са влезли сградата и са останали там часове, са „разпалени от лъжи и фалшиви надежди“.

Ужасен съм от безразсъдното поведение на някои политически лидери след изборите и от липсата на уважение, проявено днес към нашите институции, нашите традиции и правоприлагането ни“, каза 43-ият президент без да посочва изрично името на Доналд Тръмп.

Припомняме, че Джордж Уокър Буш е последният президент републиканец преди Тръмп.

Буш също така призова хората, разстроени от последните избори, да отстъпят в името на американската демокрация. Междувременно Буш предупреди в изявлението си, че „въстанието може да причини сериозни щети на нацията и репутацията ни“.

„Страната ни е по-важна от политиката. Нека длъжностните лица, избрани от хората, да изпълняват своите задължения и да представят гласа ни в мир и безопасност“, допълни Буш, който след напускането на Белия дом през 2009 г. страни от политиката.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg