Таксита и автобуси блокираха „Батенберг“ заради „споделеното пътуване“

Собствениците на транспортни фирми заплашват да влязат в сивата икономика, ако не бъдат приети санкциите за нерегламентирания превоз

Таксита и автобуси блокираха „Батенберг“ заради „споделеното пътуване“ 6 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

Автобусни превозвачи и представители на таксиметровия бранш излязоха на протест в центъра на София и блокираха площад „Александър Батенберг“. Те са недоволни от подкрепеното от депутатите президентско вето върху промените в Наказателния кодекс, които инкриминираха нелегалния превоз.

Като част от протеста, който хората на площада определиха като предупреждение към управляващите, са спрени и всички междуградски и международни превози. Такситата возят само учители, лекари и хора с ваучери.

Недоволството на бранша се породи, след като миналата седмица депутатите от ГЕРБ останаха сами и не успяха да преодолеят ветото на президента Румен Радев върху промените в Наказателния кодекс, според които нелегалният превоз на пътници ще се наказва със затвор oт двe дo пeт гoдини, ĸaтo мoтopнoтo пpeвoзнo cpeдcтвo, c ĸoeтo e извъpшeн пpeвoзът, се oтнeмa в пoлзa нa дъpжaвaтa, нeзaвиcимo чия coбcтвeнocт e.

Няколко дни след като текстовете бяха приети на второ четене, Румен Радев въpнa зaĸoнa c мoтивите, чe дeпyтaтитe нe ca yтoчнили ĸpитepиитe, пo ĸoитo нepeглaмeнтиpaният oбщecтвeн пpeвoз щe се paзгpaничaвa oт т.нap. „cпoдeлeнo пътyвaнe“.

На днешния протест Кирил Ризов, председател на Съюз „Такси“, призова за незабавно връщане на текстовете в парламента и ясно дефиниране на „споделеното пътуване“.

Той е категоричен, че в Наказателния кодекс трябва да бъдат включени текстове, които да постановяват затвор за нерегламентираните превозвачи и конфискация на нерегламентираното превозно средство.

„След този предупредителен протест очакваме гласуване в Народното събрание. Заявяваме, че ако това не се случи, ние минаваме в сивата икономика и ще извършваме само нерегламентиран превоз“, каза Ризов.

Коментари: 0