Такситата в София се скараха за по-високите тарифи

Таксиметровите компании настояват за отсрочка

Такситата в София се скараха за по-високите тарифи

Снимка: Красимир Свраков

8534 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Две от най-големите таксиметрови фирми в София – „Йелоу Такси“ и „Радио СВ Такси“ – искат 15 дни отсрочка за планираното вдигане на тарифите. Причината е, че компаниите нямат достатъчно време, за да уведомят корпоративните си клиенти, заяви за Economic.bg председателят на Националния таксиметров синдикат Красимир Цветков.

Искането предизвика конфликт с останалите таксиметрови компании, които обявиха, че така ще се задържат по-ниските цени на целия пазар.

„Йелоу Такси“ и „Радио СВ Такси“ не са в състояние да си решат отношенията със своите корпоративни клиенти. Оправданието им за исканото от тях отлагане на увеличението на тарифите е, че нямали време за уведомяване и за претарифиране до края на декември“, каза Цветков.

Той обясни, че всички таксиметрови фирми имат достатъчно време да се подготвят за новите тарифи до 1 януари. Касовите апарати могат да се настроят за 4 дни. Българският институт по метрология ще отвори 2 допълнителни пункта за проверка на автомобилите в идната седмица.

Цветков припомни, че има категорично решение на СОС, в което е даден гратисен период до 31 декември 2021 г.

От 1 януари всеки превозвач, който допусне таксиметров превоз под минималната или над максималната тарифа, ще бъде подложен на санкции, предвидени в Закона за автомобилните превози. Ако сроковете не бъдат спазени, превозвачите подлежат на имуществена санкция от 3000 лв. Възможно е и отнемане на лиценза за таксиметрова дейност", категоричен е председателят на Националния таксиметров синдикат.

От "Радио СВ Такси" коментираха, че в понеделник ще изпратят уведомително писмо до корпоративните си клиенти. "От наша страна няма да има проблем", разясниха от пресцентъра на компанията.

Таксиметровата компания "Йелоу Такси" отказа коментар по случая.

Припомняме, че след настояване на таксиметровия бранш на 25 ноември Столичният общински съвет прие доклад относно определяне на минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег през 2022 г. Така от 1 януари минималната дневна тарифа става 1.05 лева на километър, а максималната – 1.78 лева.

Минималната нощна тарифа ще бъде 1.21 лева на километър, а максималната става 2.19 лева.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg