Търговската сделка САЩ-Китай беляза седмицата с пазарни максимуми

Паладият изненадващо поскъпна в петък

Търговската сделка САЩ-Китай беляза седмицата с пазарни максимуми

Снимка: БТА

В петък щатските индекси записаха леко понижение след силна и белязана с нови максимуми седмица, която пък беше подкрепена от добри финансови отчети, подписаната първа фаза на търговското споразумение между САЩ и Китай и силни данни за световната икономика. Бенчмаркът Dow Jones се повиши до 29348 пункта, широкият S&P 500 – с 0.4% до 3329 пункта, а технологичният Nasdaq  - с 0.3% до 9388 пункта, като следва да се отбележи, че и трите индекса достигнаха нови рекордни стойности в последния ден на миналата седмица, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

За доброто представяне на пазарите допринесоха и добрите данни за промишлеността в Китай, а икономиката е нараснала с 6.1% през изминалата 2019 година. Въпреки това растежът е най-слаб от близо 30 години. На седмична база Dow Jones е скочил с 1.8%, S&P 500 – с  близо 2%, а Nasdaq – с 2.3 на сто. На годишна база S&P 500 и Dow Jones са нараснали съответно с 3.1% и 2.8%, а Nasdaq – с над 4.5% от началото на януари досега. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски ДЦК се повиши до съответно 1.827% и 2.285%. 

В Европа надделяха купувачите под влиянието на силните данни от Китай и най-силно представяне записа секторът на суровините – с ръст от над 2%. Немският DAX прибави 0.72% до  13526 пункта. Британският FTSE напредна с 0.85 на сто до 7674 пункта, а френският CAC скочи с 1.02% до 6100 пункта. В петък бяха публикувани данни за инфлацията в Еврозоната, според които има леко повишаване през декември до 1.3% спрямо 1% през ноември, което все още е под целта от 2%. Въпреки това покачването може да намали възможността за нови облекчения на паричната политика на ЕЦБ. 

Изненадата на петъчния ден беше паладият, който поскъпна с 9% и прекрачи съпротивата от 2500 долара за тройунция заради недостиг на метала на пазарите. Златото пък се покачи с една трета от процента до 1557 долара за тройунция. 

Акцентите днес

Martin Luther King Day – САЩ

В първия ден от новата седмица американските пазари ще останат затворени по случай честването на деня на Мартин Лутър Кинг. Възможно е да има леко понижена активност на европейските борси, както и по-ниска ликвидност при някои суровини и валутни двойки.

Инструмент на фокус

Tesla – Дневна 

Книжата на Tesla преодоляха значителен разгром в средата на миналата година с поевтиняване до 200 долара на акция, като от 1 юни 2019 до днешна дата поскъпването им е в размер на близо 190%. След пробива на психологическите 500 долара последва бърза, но неуспешна атака на 550 долара, което доведе до лек спад и котировките се доближиха до сегашната подкрепа, доскоро съпротива като граница на възходящия канал, който Tesla надскочи. Според индикаторите Stochastic Slow и MACD можем да очакваме краткосрочно понижение, като задържане над 500 долара ще оправдае средносрочна покупка.

EUR/USD – Дневна

Най-търгуваната валутна двойка прави опити да прекрати низходящия тренд и да образува възходящ такъв, но се забелязва съпротива около 1.1200, която едва в началото на настоящата година бе пробита за кратко. След подписването на споразумение между САЩ и Китай последва поскъпване на долара и е възможно да станем свидетели на атака на долната граница на новообразувания леко възходящ канал. При обръщане движението на Стохастик бихме очаквали тест на 1.1150.

XAU/USD – Дневна

Въпреки търговското споразумение и добрите данни за икономиката на Китай не очакваме инвеститорите да се отдръпнат значително от златото. След като ценният метал поскъпна до 1611 долара, последва лека корекция и консолидация. При възходящо пресичане на Стохастик в зоната на разпродаден пазар смятаме за удачно влизане в дълга позиция с цел стойности около 1580 долара за тройунция в средносрочен план. 

DAX 30 – Дневна 

Немският бенчмарк образува възходящ канал от август 2019 насам и може да се забележи леко забавяне в движението му през последните два месеца. Стохастик скоро ще излезе от прекупен пазар, но не очакваме значително понижение. Поскъпване над 13600 би дало тласък за атака на горната граница на канала.
Коментари: 0