Танева: Имаме запаси от храни за години напред

Министърът и браншовите организации призоваха да няма паника в търговските обекти

Танева: Имаме запаси от храни за години напред

Снимка: Economic.bg/Архив

1640 ~ 3 мин. четене
България има ресурси и храни, за да задоволи вътрешното потребление за период от няколко месеца до две години. Това заяви министърът на земеделеието и храните Десислава Танева на извънреден брифинг заедно с председателите на основните браншови организации в хранителната индустрия. Брифингът бе по повод настъпила паника за недостиг на хранителни продукти и опашките в търговските обекти заради презапасяване със стоки поради въведеното извънредно положение.

Искам да ви уверя за пореден път, че българските производители на храни са изключително конкурентоспособни, че с изключение на един бранш, те напълно задоволяват изцяло вътрешното потребление като обеми, подчерта Танева.

От зърното до останалите храни - браншовете имат ресурси да покрият напълно вътрешното потребление в страната - за срок от няколко месеца до години, дори да няма нова реколта, подчерта Танева.

България е основен производител и търговец в света за 2019 г. на зърно. страната ни е на 11-о място в света по експорт на пшеница.

Наличността е 1,7 млн. тона, тя може да ни задоволи повече от 1 година за всички нужди - и за хляб и хлебни изделия, и за фуражи и преработка, поясни Танева.

При царевицата запасите са над 2 млн. тона. С нея за вътрешни нужди можем да издържим и до 2 години, дори да няма реколта, каза също Танева.

В предприятията за олио имат налична суровина от слънчоглед за минимум 3 месеца, за да произведат олио, само половината от което е необходимост като вътрешно потребление. Има неизтъргуван слънчоглед до края на годината като наличност да задоволи потреблението на масла.

"Няма никакви поводи за паника в бранша на хлебарство и сладкарство. Няма производител в България, който да е притеснен за суровината. Възможностите да издържим са около 2 години без наличие на нова реколта", заяви Мариана Кукушева, шеф на Федерацията на хлебарите и сладкарите.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, увери, че място за притеснение за изхранването на българските граждани няма, особено с местни продукти - 60% от суровото мляко на България се прави от Национален говедовъден съюз, на който също съм председател, каза той.

Храним не само нашето население, но и населението на други държави, години назад. През април и май има необходимата суровина, поне за млечните продукти. Притеснения да се стигне до липса на храни по щандовете на този етап не се очаква и няма как да се очаква. Всякакви изявления в друга посока са несериозни и създават неверни впечатления, заяви Владислав Михайлов от Национална асоциация на млекопреработвателите.

Дамян Вътев от месопреработвателната промишленост също подчерта, че място за притеснение по отношение изхранването на населението няма. Сектор Месопреработка е нормално запасен. Всеки си поддържа максималните запаси, на които е способен. Важно е хората да осъзнаят личната си отговорност по отношение хигиена и ограничения заради ситуацията, призова още той.

Йордан Господинов, представител на Асоциацията на производителите на рибни продукти, обяви, че секторът е много експортно ориентиран, а консумацията в България е сравнително ниска спрямо ЕС, но българският улов и продукция са достатъчни, че ако спре уловът, България може да се храни с риба една година.

В последните месеци сме принудени да преустановим риболовната дейност, защото мощностите не могат да я преработват. Консумирайте поне два пъти на седмица риба, призова той. 

Антоанета Божинова от Асоциацията на консервната промишленост каза, че има достатъчно произведени количества консервирани плодове и зеленчуци, термично обработени, както замразени и сушени. "Можем да посрещнем всякаква заявка у нас и от чужбина. Излишно е притеснението у потребителите", бе категорична тя.

Жана Величкова заяви, че няма нужда от паника, българската безалкохолна индустрия и индустрията за бутулирана вода разполага с необходимите ресурси да отговори на потреблението. 
Коментари: 0