Търговските вериги може да бъдат задължени да купуват българско производство

Опазването на работата на операторите в момента е национален приоритет, обяви министър Танева

Търговските вериги може да бъдат задължени да купуват българско производство

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

13468 ~ 1 мин. четене

Призовавам търговските вериги първо да предоставят на клиентите си националното производство, а не да внасят от чужбина. Опазването на работата на операторите в момента е национален приоритет и ако е необходимо, ще въведем извънредни законови мерки, които да гарантират, че доставките в магазините ще бъдат от български производители. Това обяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на Nova.

„В търговските вериги на Англия и Франция това се случва и без извънредно законодателство. Най-големият проблем в сектор земеделие е липсата на възможност за износ заради затруднения транспорт. Нашата задача е собствената ни продукция от плодове, зеленчуци и животни да стигне до единствените точки за продажба в тази криза - хранителните магазини у нас. Ако успеем логистично или законодателно да провокираме доставката в магазините да бъде от българските производители, ще премахнем рисковете в доставките. Трябва да има разбиране. Ние произвеждаме в обем, достатъчен за цялата страна“, посочи Танева.

Тя допълни, че България произвежда агнешко месо и е готова да снабди националния пазар и за Великден, и за Гергьовден.

Колкото до цените, министър Танева разкри, че се наблюдават и некоректни практики. „Следим цените на пазара, в определени случаи уведомяваме и КЗК. От днес ще направим система, която да ни показва движението на цените на основните хранителни стоки в големите търговски вериги. Така при нелогично увеличение по-бързо ще можем да сигнализираме на КЗК“, допълни Танева.

Подкрепи Economic.bg