Търсенето на петрол расте, а с него и цените на суровината

Страните от ОПЕК+ искат съкращаване на добива и след юни

Търсенето на петрол расте, а с него и цените на суровината

Снимка: БТА

1052 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха в петък на фона на ръст в търсенето на „черното злато“ в Китай след облекчаването на блокадите, които имаха за цел да владеят разпространението на коронавируса, предава Reuters.

Към 10:45 ч. българско време европейският петрол Брент поскъпна с 4.11% до 32.41 долара за барел, след като в четвъртък цената му се покачи с близо 7%. Лекият американски петрол WTI поскъпва с 4.06% до 28.66 долара за барел, а в предишната сесия отбеляза ръст от 9%. И двата бенчмарка са на път към третата поредна седмица на ръст.

Данните, публикувани в петък от китайската статистика, показаха, че ежедневната употреба на суров петрол в Китай се възстановява през април, а рафинериите увеличават дейността си. Все пак пазарното настроение остава далеч от еуфорично, тъй като в някои страни се появяват нови огнища на заразата от Covid-19.

„Основите на пазара очевидно се подобряват, но все още вярваме, че в близо бъдеще ръстът е лимитиран заради голямото количество запаси“, обясняват анализаторите на ING Research.

Международната агенция по енергетика заяви, че очаква суровите запаси да паднат с около 5.5 млн. барела на ден през втората половина от годината. Междувременно американските сурови запаси паднаха за първи път от 15 седмици, съобщи Американската администрация за енергийна информация в сряда.

Намаляването на производството ще засили тенденцията към по-ниски запаси, но е малко вероятно американската суровина да постигне силни печалби.

„Суровият WTI ще се бори за пробив над нивото от 30 долара, докато икономическите перспективи не се подобрят за САЩ и някои от рисковете избледнеят“, смята Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

От страна на производството страните от ОПЕК+ вече се бяха съгласили да намалят продукцията с рекордните обеми от близо 10 млн. барела на ден преди Саудитска Арабия тази седмица да затвърди своите съкращения с още 1 млн. барела на ден от началото на юни. С това кралството обеща свиване на добива с общо около 5 млн. барела на ден от следващия месец.

Saudi Aramco, най-големият износител на петрол в света, намали обема на суровината, която ще достави на поне трима купувачи в Азия с до 30% за юни, съобщиха три източника с познания по въпроса пред Reuters в четвъртък.

Сега ОПЕК+ иска да разшири общите съкращения на петролната продукция и след май и юни - периодът, за който бе сключена историческата сделка. Това заявяват източници на Reuters по-рано тази седмица.

Коментари: 0