10-те държави с най-голям дълг

Дори евтин, високият дълг носи рискове

10-те държави с най-голям дълг

Снимка: Pixabay

Дългът е функция на всяка работеща икономика. Правителствата заемат пари, за да финансиран разходи за пътища, здравеопазване, образование и социални плащания.

Съотношението дълг към БВП (брутен вътрешен продукт) расте в последните години в световен мащаб, тъй като правителствата се възползват от исторически ниските лихви .

Дългът обаче, дори и евтин, може да се окаже сериозен проблем, особено за не добре работещите икономики, или за такива, които харчат неефективно (пример – Гърция).

Бизнесинсайдър” представя данни на ЦРУ за държавите с най-голямо съотношение на дълга към брутния вътрешен продукт.

Страни като Белгия и Кипър имат по над 100% съотношение дълг към БВП. Втората вече излезе успешно от спасителната си програма, която дойде след сериозна задлъжнялост и колапс на банковата система.

Испания печели 15-ото място с 99,6%, като икономиката на страната страда силно от кризата в еврозоната и високата безработица. Франция има съотношение 96,5%, Великобритания – 92,2%.

Вижте и кои държави попадат в Топ 10:

10. Гренада – 110%


Карибската държава натрупа в последните години неустойчив дълг и бе принудена да обяви дефолт на няколко пъти.

9. Сингапур – 110,5%


В опит да се справи с хронично високата си задлъжнялост, правителството сега се опитва да намери нови начини за растеж на икономиката и повишаване на производителността.

8. Кабо Верде – 116,8%


Малкият остров в Атлантика, на който се говори на португалски, рязко увеличи задлъжнялостта си в последните години, от 70% през 2010 г. до над 116 сега.

7. Еритрея – 119,8%


Малката африканска държава е една от най-слабо развитите икономики в света и има БВП от малко над 2,6 милиарда долара.

6. Португалия – 126,2%


Португалия излезе от спасителната си програма в средата на 2014 г., но все още се опитва да се възстанови от въздействието на дълговата криза в еврозоната.

5. Ямайка – 130,1%


Карибската островна държава е една от най-задлъжнелите в света след десетилетия на сериозни заеми. Тя наскоро получи заеми от МВФ, в опит да се помогне за изплащането на натрупаните дългове.

3.(изравнен) Италия – 132,5%


 Италия е втората най-задлъжняла страна в еврозоната и вероятно най-големият икономически риск в единния валутен блок. Финансовата система на страната е в несигурност, като тази седмица се наложи спасяването на две банки. Ако системата се взриви, нещата ще бъдат много по-лоши от това, което видяхме в Гърция.

3.(изравнен) Ливан – 132,5%


Ливан е пред сериозна дългова криза – поне това показват показателите на страната, в сравнение с опита на други страни, коментира Карла Слим, икономист от Standard Chartered пред FT по-рано през юни.

2. Гърция – 181,6%


Страната продължава да страда от кризата с държавния дълг, започнала през 2010 г. Гърция все още изпитва затруднения за връща заемите си, въпреки отстъпките от страна на международните кредитори, и все още в страната са в пълна сила строгите мерки за финансова дисциплина.

1.Япония – 234,7%


Япония е страната с най-голямо съотношение на дълг спрямо БВП, тъй като икономиката на страната страда от застаряването на населението и бавните темпове на растеж заради слабата производителност в последните години.

Коментари: 0