10-те най-добри държави, в които да живеете, ако сте жена

Рейтингът за 2019 г. подрежда US News & World Report

10-те най-добри държави, в които да живеете, ако сте жена

Снимка: Pixabay

4451 ~ 1 мин. четене

Американското издание US News & World Report ежегодно преди 8 март съставя списък на държавите, в които е най-подходящ животът за жените. Експертите са провели допитването сред 9 000 жени в 80 страни по света и са оценили 65 различни критерия, включително качеството на живот, възможностите за туризъм, равенството между половете, грижата за правата на човека, безопасността, здравеопазването и политическият живот.

За 2019 г. Швеция е на върха на класацията, получавайки най-високи оценки в категории като равенство на доходите на мъжете и жените, сигурността и равенството между половете. Интересно е, че през 2018 г. тази скандинавска беше на второ място. Лидерът от миналата година, Дания се придвижва с едно място надолу – 2-ро.

Третата най-добра страна в света по отношение на жените през 2019 г. е Канада, следват Норвегия (4) и Холандия (5). Една от първите страни в света, която предоставя на жените право на глас – Финландия е на 6-то място, на 7-мо се подрежда Швейцария, която отчита високи резултати в почти всички категории. В Топ 10 влиза и Австралия, която се отчита ниски точки единствено в категорията за равенството на доходите. На 9-та позиция се подрежда Нова Зеландия, а на 10-та е Германия.

Подкрепи Economic.bg