8-те най-впечатляващи сгради в Рим

8-те най-впечатляващи сгради в Рим

Снимка: Economic.bg

Автор: Божидара Иванова

Рим е едно от най-интересните места в света с невероятната архитектура, сгради и паметници. По-голяма част от тях стоят в италианската столица в продължение на векове и предлагат интересно преживяване за посетителите и туристите. Вижте 8 от най-впечатляващите сгради, които не трябва да пропускате при посещение в Рим.

8. Театър Марчело

Театърът е вдъхновение за Колизеума, но за разлика от него, не е кръгъл амфитеатър, а полукръг. Идеята за построяването на театъра е на Юлий Цезар, но той е бил убит преди започване на изграждането му.

7. Замъкът Сант Анжело

Тази великолепна сграда е построена от Адриан като мавзолей. Въпреки, че в момента е музей и туристическа атракция, замъкът е имал различна функция в миналото - папско жилище, крепост и военен затвор.

6. Колизеумът

Колизеумът е най-разпознаваемата структура в света. Тази великолепна постройка е създадена по време на династията Флавиан (70-80 г. сл. Хр.). На това място са се провеждали битки с животни, екзекуции и театрални продукции. Капацитетът на Колизеума е 65 000 зрители.

5. Пантеонът

Пантеонът е най-добре запазената сграда в целия Рим. Той има впечатляващ външен вид, но истинската красота е вътре в сградата, особено когато се вгледате в купола. Тя е посветена на 12 богове, а към днешна дата е християнска църква.

4. Фонтанът ди Треви

Официално завършен през 1762 г. от архитекта Джузепе Панини, тази забележителност е истински шедьовър и привлича милиони туристи от цял свят. Фонтанът е затрупан с искрящ метал, който има богата история.

3.  Галерията и градините на Боргезе

Това е един от най-интересните паркове в Рим. Галерията притежава впечатляваща колекция от скулптури и картини на Караваджо, Бернини и Паоло Веронезе.

2. Национален паметник на Виктор Емануел II

Построен в чест на обединена Италия, националният паметник е една от най-внушителните структури, които ще видите в Рим. Сградата е проектирана от Джузепе Сакони през 1885 г. На нея има стълби, фонтани, коринтски колони и статуи.

1. Базиликата Сан Пиетро

Базиликата на Папата, която се намира във Ватикана, е основна забележителност в Рим. Тя е построена през 1626 г. с усилията на някои от най-великите умове на периода, сред които Микеланджело и Карло Мадерна. Сградата е изключително красива с множество статуи и колонади.

Коментари: 0