Технологичните гиганти заслужават „груби, нечестни и трудни“ въпроси

Google, Amazon, Facebook и Apple са подложени на тежко антитръстово разследване в САЩ

Бил Гейтс:

Технологичните гиганти заслужават „груби, нечестни и трудни“ въпроси

Снимка: БТА

836 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Милиардерът Бил Гейтс, основател на корпорацията Microsoft, смята, че технологичните компании заслужават засиления регулаторен контрол, на който са подложени напоследък. 

Ако сте толкова успешни, колкото аз или някой от тези хора“, заслужавате груби, несправедливи и трудни въпроси“, каза той по време на участието си подкаста Armchair Expert. 

Гейтс визира конкретно изслушванията в американския Конгрес в края на юли на изпълнителните директори на Apple, Google, Facebook и Amazon. Те бяха разпитани за бизнес практиките на своите компании като част от продължаващо антитръстово разследване в страната. 

Междувременно регулаторният натиск върху тях расте все повече от известно време насам. В Европа гигантите се сблъскват с такъв по-отдавна. 

Microsoft доскоро стоеше встрани от погледа на властите, като едно от обясненията е, че корпорацията се насочи към предоставянето продукти за бизнеса, а не толкова за крайния потребител. В този ред на мисли тя не събира и толкова лични данни, например, която е една от критичните точки на напрежение между бизнеса и правителствата. 

На антитръстовия фронт обаче ветровете може и да променят посоката си – името на Microsoft бе спрегнато за потенциален купувач на китайското приложение TikTok, което напоследък предизвика нови вълнения по линията САЩ-Китай.

Подкрепи Economic.bg