Технологичният сектор в САЩ поевтиня заради скандала с Facebook

Европейските пазари пък завършиха на печалба, след като конфликтът между САЩ и Китай затихна

Технологичният сектор в САЩ поевтиня заради скандала с Facebook

Снимка: БТА

Поевтиняването на акциите на Facebook с 4.9% заради продължаващия скандал с изтеклите лични данни на 50 млн. потребители допринесе за голям спад в технологичния сектор в САЩ. Анализаторите от Bank of America Merrill Lynch понижиха очакванията си за цената на компанията 2 пъти за 5 дена.

Във вторник щатските акции като цяло започнаха търговската сесия обещаващо, но завършиха деня с понижение, водени от технологичния сектор, който реализира най-големи загуби. Индексът Nasdaq се раздели с 2.9 на сто до 7008.81 пункта. S&P 500 записа най-лошия си ден от 8 февруари, след като се понижи до 2612.62 пункта, докато Dow Jones олекна с 344.89 пункта до 23857.71 и така възстанови корекцията, която започна в началото на февруари.

Европейските пазари завършиха на печалба, след като конфликтът между САЩ и Китай затихна, което върна увереността на инвеститорите. Индексът DAX напредна с 1.56 на сто до 11787.26 пункта, докато лондонският FTSE 100 се повиши с 1.61 до 6888.69 пункта. 

На политическата сцена се задава нов международен скандал, който се наблюдава внимателно от пазарните участници, след като САЩ и някой европейски страни изгониха руски дипломати. През изминалия ден инвеститорите се насочиха към по-рисковите активи, което веднага се отрази на цената на злато, което поевтиня с един процент. Тройунция от ценния метал можеше да се купи за $1345. Продажбите на щатския петрол продължиха, което обезцени суровината до 64.69 долара за барел, докато сортът Брент се раздели с половин процент до $69.59.

Икономически растеж – САЩ

От 15:30 часа българско време САЩ ще оповести окончателните си данни за БВП на страната за последното тримесечие на годината. Данните сочат, че може да видим икономически растеж от 2.7% на годишна база за отчетния период.

Applied Optoelectronics

Компанията, която изгражда оптична мрежа и предлага услуги свързани с това се движи в низходящ тренд, като цената достигна доста атрактивни нива и може да се появи възможност за покупка. Пробив на първата тренд линия и покачване над $30 заедно с преминаване над горната граница 100 на индикатора CCI ще даде сигнал за покупка. Нивото, на което в момента се намира акцията е силна зона на подкрепа, откъдето може да дойде обръщане на тренда. В дългосрочен план очакваме опит за покриване на гапа до $60.

USD/JPY

Валутната двойка се движи в низходящ канал, но графиката дава сигнали за отслабване на движението, при което може да последва корекция на тренда. Пробив над горната граница на канала около 105.90 би активирало купувачите, което очакваме да покачи цената до зоната на подкрепа около 107.50. Очакванията ни са да видим натиск от пазара и възстановяване на низходящия тренд до връщане на котировките в границите на канала.

XAGUSD

Възходящото движение на среброто срещна съпротива при новото 16.75, където се формира дивергенция на 4 часова граница. Обръщащата формация подтикна инвеститорите към разпродажба на актива, което го насочи към 50 периодната средна. Може да има опит за възстановяване на възходящия тренд, но очакванията ни са да последва пробив на подкрепата около 16.47, което да насочи цената към локалните дъна около 16.25 – 16.00 долара за трой унция.

Dow Jones

Индустриалният индекс на щатите не успя да се възстанови напълно след корекцията от началото на февруари и последва нов опит за образуване на корекция. Понижение на индекса под 23000 пункта би довело до масирани разпродажби, което ще може да го обезцени до нива под 22000 пункта.

Коментари: 0