Телескоп ще ни покаже края на Вселената до 2024 г.

Астрономите възлагат големи надежди на Gaint Magellan

Телескоп ще ни покаже края на Вселената до 2024 г.

Рендерно изображение

Снимка: GMTO Corporation

2930 ~ 2 мин. четене
Телескопът Giant Magellan, който ще може да ни покаже края на Вселената, вече се строи в обсерваторията Лас Кампас в Чили. Той ще бъде най-широкообхватният и мощен наблюдателен уред, правен някога, пишат световните медии. 

Изработката на телескопа струва 1 млрд. долара и е поверена на компанията GMTO Corporation (GMTO). Очакванията са той да е готов до 2024 г. и да влезе в ефективна употреба. 
 
Амбициите на астрономите са големи. Те се надяват, че с помощта на Gaint Magellan да разгърнат изследването на историята на Вселената и дори да търсят признаци на извънземен живот. 

Устройството ще тежи близо 1 тон и в него ще бъдат монтирани седем кръгли огледала. Те ще бъдат подредени във формата на медена пита с диаметър 24 метра. Специален компютърна програма ще помага за коригирането на размиването на образа, причинено от земната атмосфера. Комбинацията от хардуерни и софтуерни приложения ще направи телескопа Giant Magellan 10 пъти по-прецизен Хъбъл. 

Бъдещият уред ще може да събира повече светлина от всеки друг телескоп досега, в това число и от периферията на Вселената. Телескопът ще даде възможност да се определи разстоянието на най-отдалечените от Земята обекти, както и тяхната природа.  

Надеждите са, че Giant Magellan ще помогне за това да се даде отговор на някои от големите въпросителни в съвременната астрономия – за образуването на галактиките, за природата на тъмната материя и енергия, за формирането на звездите след Големия взрив. 

Може би дори ще помогне и за отговора на въпроса, който вероятно всички хора на Земята си задават, гледайки към небето нощем, а именно: Сами ли сме във Вселената? 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg