Теменужка Петкова: „Росатом“ е потвърдил желание за участие в АЕЦ „Белене“

Срокът за подаване на заявление на всички компании, които биха желали да реализират АЕЦ \"Белене\", е 19 август

Теменужка Петкова: „Росатом“ е потвърдил желание за участие в АЕЦ „Белене“
От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. 

Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта.

„Както знаете, процедурата, която ние разработихме е оублична, прозрачна. Съдържа съответните критерии за абсолютно равен достъп на всички желаещи да участват. Отделно от това самата процедура беше публикувана в официален вестник на ЕС. Спазени са всички изисквания на европейското законодателство в областта на атомната енергетика“, коментира тя.

Енергийният министър коментира  държавното посещение в Туркменистан, на което е била обсъдена и възможността за внос на газ от каспийската държава. 

„Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, обясни Петкова. Тя заяви, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година.

При срещата на премиера Борисов с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев е било решено да бъдат обсъдени различните варианти на експертно ниво и след това да бъде преценено кой от тях може да бъде реализиран.
Коментари: 0