Китайската Tencent вече е сред 10-те най-големи компании в света

Благодарение на успеха в мобилните игри, компанията отчита 43% по-висока годишна печалба

Китайската Tencent вече е сред 10-те най-големи компании в света
Автор: Илия Лазаров

Китайският интернет гигант Tencent, известен с мобилното си приложение WeChat, вече е част от 10-те най-големи компании в света. Акциите на компанията нараснаха с 1.6% на фондовата борса в Хонконг, с което Tencent достигна пазарна капитализация от 279 млрд. долара и така изпревари американската финансова група Wells Fargo (275.1 млрд. долара), съобщи Bloomberg.

В момента 6 от 10-те най-големи световни компании са технологични. Сред тях са и първите четири в престижната класация – Apple, Alphabet (Google), Microsoft и Amazon.

Акциите на Tencent поскъпнаха с 44% през последната година. Още през септември 2016 г. технологичния гигант стана лидер по пазарна капитализация на китайската борса, изпреварвайки мобилния оператор China Telecom, който досега заемаше първото място. Анализаторите очакват, че растежът ще продължи.


След трудна есен, компанията се съживи в края на годината, отбелязвайки силен растеж. Същата тенденция се наблюдава и в наскоро публикуваните й годишни резултати. Годишна нетна печалба на Tencent се увеличава с 43% до 41.1 млрд. юана (5.95 млрд. долара), а оборотът се повишава с 48% до 151.9 млрд. юана (22 млрд. долара).

Резултатите на групата, основата в Шенжен през 1999 г., са подкрепени главно от нейните мобилни игри, които се радват на все по-голяма популярност. Приходите й от онлайн игри са се увеличили с 25% до 70.8 млрд. юана (10.26 млрд. долара), благодарение главно на игрите за смартфони като Honour of Kings. Tencent увеличи присъствието си през миналата година в сектора на игрите, след като купи за 8.6 млрд. долара мажоритарен дял във финландското студио za видео игри Supercell – създател на играта Clash of Clans.

Tencent изгради империя в различни дейности от онлайн рекламата и игрите, до музиката, разплащанията, създаването на видео съдържание и дори електронната търговия (Tencent е главен акционер в JD.com, основен конкурент на Alibaba). Едновременно с това интернет гигантът, основан от Ма Хуатенг, се интересува от развитието на автономен електрически автомобил. Tencent наскоро инвестира 1.8 млрд. долара, с които придоби 5% от американския производител на електрически автомобили Tesla.

Коментари: 0