Тереза Мей: Не се боим от сценарий без споразумение с ЕС

Това ще бъде лошо и за Великобритания и за ЕС, заяви британският премиер

Тереза Мей: Не се боим от сценарий без споразумение с ЕС

Снимка: БТА

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания не се бои, ако трябва да напусне Европейския съюз без сделка. Тя подчерта, че отначало ще бъде тежко и това е "лош резултат" за Лондон и блока, предаде Асошиейтед прес. 

Това стана по време на годишния конгрес на Консервативната партия в Бирмингам, на който Мей излезе на подиума с танцова стъпка под звуците на песента Dancing Queen на АББА. Тя призова съпартийниците си да се обединят и да й помогнат да сключи сделка с ЕС. 

"Великобритания не се бои, ако трябва, да напусне без сделка, но нека бъдем честни. Ако напуснем без сделка, въведем мита и скъпо струващи проверки по границите, това ще е лош резултат за Обединеното кралство и за ЕС", каза Мей, цитирана от Ройтерс.

Четиридневният конгрес мина под знака на разделението по повод предстоящото излизане от ЕС, а Мей бе разкритикувана за начина, по който води преговорите, както от проевропейското, така и от евроскептичното крило в Консервативната партия.

Само шест месеца преди Великобритания на напусне блока на 29 март, преговорите с ЕС са в задънена улица, а Тереза Мей е поставена в трудно положение и принудена да маневрира между привържениците на твърдия Brexit като Борис Джонсън и тези, които искат да запазят по-близки отношения с най-големия търговски партньор на Великобритания.

Джонсън, който подаде оставка като министър на външните работи през юли, вчера обра овациите на 1500-те делегати, когато нарече "възмутително" предложението на Мей за тесни икономически отношения с ЕС след Brexit.
Коментари: 0