Tesla изгради най-голямата батерия в света

Ако тя заработи до началото на декември, Мъск ще спази обещанието си и няма да се наложи да я даде безплатно

Tesla изгради най-голямата батерия в света

Снимка: Tesla

Илон Мъск се справи с обещанието си да помогне за разрешаването на енергийната криза в Австралия.

Tesla "напълно инсталира" най-голямата литиево-йонна батерия в света в Южна Австралия, заяви правителството в изявление в четвъртък, цитирано от CNN Money.

Tesla се обедини с френска фирма за възобновяема енергия и местното правителство, за да инсталира батерията, която Мъск обеща да достави в рамките на 100 дни от подписването на договора. В противен случай той заяви, че системата ще бъде безплатна.

Батерията с капацитет 100 мегавата трябва да започне да функционира до началото на декември, за да може Мъск да изпълни своя краен срок.

"Поздравления на екипажа на Tesla и южноавстралийските власти, които са работили толкова усилено, за да произведат и инсталират в рекордно кратко време!", написа Мъск в профила си в  Twitter.

Батерията трябва да спомогне за намаляване на честото прекъсване на електрозахранването в Южна Австралия, която в последно време страда от недостиг на енергия. Тя ще съхранява енергия, генерирана от вятърен парк в Южна Австралия, освобождавайки я по време на повишено търсене.

Австралия ще плати 50 млн. долара за съоръжението.
Коментари: 0