Tesla отчете рекордна загуба

Илон Мъск обаче е обнадежден за бъдещето

Tesla отчете рекордна загуба

Снимка: БТА

1940 ~ 1 мин. четене
Първото финансово тримесечие на 2018 г. ще остане за Tesla като период с рекордна загуба. Въпреки това негативният резултат е по-малък от очаквания благодарение на усилията на компанията да се справи с проблемния Model 3.

В преследване на своите производствени цели обаче Tesla е използвала значителна част от свободния си паричен ресурс. В резултат на това само в рамките на първите три месеца парите по сметките на компанията са намалели от 3.4 до 2.7 млрд. долара.

Очакванията са, че производителят ще продължи да харчи през годината, а на сметката ѝ тежи и дълг от близо 10 млрд. долара. Всичко това кара анализаторите да смятат, че електромобилният производител много скоро ще им нуждае от прилив на нови средства, макар изпълнителният директор Илон Мъск да е категоричен, че това няма да е необходимо засега. 

Неговите прогнози се базират на постепенното справяне с проблемите в производството на Model 3, чийто цикъл започва да влиза в норма. Очакванията на Мъск са, че до края на второто тримесечие фабриката ще сглобява по около 5 000 автомобила седмично. Това дори го кара да се надява, че през второто полугодие Tesla ще бъде печеливша.  

Засега обаче цифрите не са добри. Нетната загуба през първите три месеца се е увеличила до рекордните 784.6 млн. долара. За сравнение през същия период миналата година тя е възлизала на 397.2 млн. долара.  
Коментари: 0