Tesla отлага производството на Model 3 заради най-лошо тримесечие

Компанията отчете най-голяма загуба някога и все още отстранява затрудненията в производството на новия модел

Tesla отлага производството на Model 3 заради най-лошо тримесечие

Производителят на електромобили Tesla обяви, че изостава с месеци зад производствения график на Model 3, пише BBC. От компанията добавиха, че до началото на 2018 г. ще започнат да произвеждат по 5000 автомобила на седмица, а не още през декември, както се очакваше.

Промяната в производствения ритъм на компанията идва, след като тя отчете най-голямата си загуба за тримесечие някога. Заради това акциите ѝ паднаха с над 5%.

През трите месеца до 30 септември Tesla е натрупала нетни загуби на стойност 619 млн. долара – почти двойно в сравнение с предишното тримесечие. В сравнение със същия период година по-рано Tesla генерира печалба от 21.9 млн. долара. Загубите на компанията на Илън Мъск са по-големи от обичайното, тъй като Tesla се съсредоточи върху ускоряване на производството на своя седан Model 3.

Автопроизводителят се надява да завладее масовия пазар на коли с новия си модел, който струва 35 хил. долара – около половината от цената на предишния Model S. От Tesla коментират, че през третото тримесечие са произвели само 260 бройки от Model 3, което е по-малко от една пета от планираните 1500 бройки. От компанията обясняват, че е нямало как да прогнозират колко време ще им отнеме отстраняването на всички затруднения в производството на новия бюджетен модел.

Коментари: 0