България и Западните Балкани ще подпишат за отпадане на роуминга

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски

България и Западните Балкани ще подпишат за отпадане на роуминга
До един месец се очаква България да подпише меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на конференция „Логистични хоризонти 2025". По думите му документът ще позволи на телеком операторите също да сключат споразумение помежду си и така цените да се понижат.

"Не може да имаме 6-7 лв. на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени", смята Московски. Неговите очаквания са, че след подписването на междуправителствения Меморандум и операторите ще подпишат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет.

По думите на министър Московски анализите показват, че много голям брой туристи и хора, правещи бизнес, са сериозно заинтересовани да се намалят тези цени. „Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз. Считам, че това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет“, заяви министърът.

Идеята за отпадането на роуминга в Западните Балкани се лансира от няколко месеца, като още преди време стана ясно, че това ще е една от основните теми по време на Българското европредседателство през 2018 г.

Тогава държавата ще се опита да популяризира като цяло цифровите политики на ЕС в страните от региона. Става дума за широколентов интернет, високоскоростна трансгранична свързаност, както и намаляването на цените за роуминг услугата, коментира Московски.

„Свързаността на Западните Балкани е изключително важна за приключването на транспортен коридор 8, за свързването на София-Скопие с адекватна инфраструктура. Транспортната инфраструктура ще даде като цяло перспектива за развитие не само на Балканите, но и на целия Европейски съюз“, посочи Московски, цитиран от БТА.

През шестте месеца на европредседателство транспортното министерство ще акцентира върху пакета „Въздухоплаване“ и по-специално върху регламентирането на конкуренцията в авиацията чрез регламент. Вниманието ще бъде насочено и към интермодалните превози, като България ще предложи промяна на сега съществуващата директива, така че да се позволи разгръщане на тези превози между държавите членки по еднакъв начин, обясни Московски.

В рамките на автомобилния пакет основен акцент ще бъде специалното законодателно предложение за командироването и почивките на международните превозвачи. „Очакваме сериозни дебати около идеята за забраната шофьорите да ползват редовната седмична почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им всеки три седмици. Така предложени мерките ще доведат до увеличаване на разходите на транспортните оператори от Източна Европа и допълнителна административна тежест за превозвачите от периферните страни“, посочи министърът. 
Коментари: 0