Tesla се похвали с рекордни продажби и акциите ѝ скочиха със 7%

Доставките на всички модели са нараснали с 51% спрямо първото тримесечие

Tesla се похвали с рекордни продажби и акциите ѝ скочиха със 7%

Снимка: БТА

Tesla е продала рекордно много автомобили през второто тримесечие на 2019 г., а новината изстреля акциите ѝ със 7% във вторник, предава Reuters. Триумфът идва в сложен момент за компанията, която се сблъсква с остри въпроси за търсенето на луксозните си електрически коли. 

Производителят не е коментирал печалбата, която продължава да ѝ се изплъзва. Стабилните доставки обаче определено могат да помогнат за повишаването на настроението на инвеститорите към Tesla, което също бе разклатено през последните месеци. От началото на годината акциите на компанията се понижиха с около една трета. 

Поръчките на електромобили през второто тримесечие надхвърлят доставките, въпреки че купувачите за получили по-малък данъчен кредит в САЩ. В края на миналата година той бе намален от 7 500 долара наполовина, в понеделник падна д о1 875 и изтича в края на годината. 

„Вярваме, че сме в добра позиция да продължим да увеличаваме общото производство и доставки през третото тримесечие“, се казва в изявлението на компанията.

За периода Tesla е доставила 77 550 Model 3s – последният ѝ седан, който е в основата на стратегията на компанията за растеж. Средната оценка на анализаторите бе за 73 144 бройки, по данни на IBES от Refinitiv.

Доставките на всички модели са нараснали с 51% спрямо първото тримесечие до 95 200 автомобила, включително 17 650 Model S и X. Усреднената прогноза на анализаторите бе за 89 084. 

Постижението идва да потвърди думите на изпълнителния директор Илон Мъск, който многократно е заявявал, че Telsa може да отбележи рекорд през второто тримесечие, надхвърляйки продадените 90 700 бройки през последното тримесечие на 2018 г. 

Добрите новини от вторник идват след трудното първо тримесечие на 2019 г., когато доставките паднаха, а компанията загуби 702 млн. долара. 

Числата във вторник помогнаха да се заличи трудното първо тримесечие, в което доставките паднаха и компанията загуби 702 милиона долара.

Коментари: 0