Тилърсън: „Северен поток 2“ е заплаха за енергийната сигурност на Европа

САЩ и Полша имат общи стратегически интереси, на базата на които се крепи и опозицията им срещу газопровода

Тилърсън: „Северен поток 2“ е заплаха за енергийната сигурност на Европа

Снимка: БТА

1640 ~ 2 мин. четене
Планираният газопровод „Северен поток 2“ между Русия и Германия е заплаха за енергийната сигурност на Европа. Това каза американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Reuters. “Както и Полша, САЩ са против „Северен поток 2“ , защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза той на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович. 

Двете страни имат общи стратегически интереси, на базата на които се крепи и опозицията им срещу газопровода. Украйна и балтийските държави също се опасяват, че „Северен поток 2“ ще засили зависимостта на Европа от руския газ. Една от хипотезите е, че това ще донесе милиарди долари за Кремъл, така че властта там да може да финансира нарастващата си военна мощ по границата с Европейския съюз. 

Германия и Австрия обаче са са фокусирани върху икономическата изгода. Според тях всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Reuters, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство. 

Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Страната обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море и вече подписа и дългосрочен договор за покупка на такъв от САЩ. „Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша“, каза Тилърсън днес. 

Двамата с Чапутович се ангажираха и да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. „Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно“, посочи полският министър. 

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5 000 американски войници в европейската държава. Те са част от две отделни мисии – американска и натовска, които имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия. 
Коментари: 0