Тодоровден е

Почита се коневъдството, конния спорт и плодородието

Тодоровден е

Тодоровден се празнува в първата събота от Великденските пости. Празникът е наричан още Тудорица или Конски Великден. Тодоровата събота е известна като деня на коневъдството и конния спорт. Празникът е в памет на свети великомъченик Теодор Тирон.

Св. Тодор заема важна част от народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и свързаното с нея плодородие. Според народните представи на този ден св. Тодор обхожда на своя кон пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича 9 кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Затова народът свързва Тодоровден с надеждата за плодородие.

Най-интересният и важен ритуал на Тодоровден са т.нар. кушии. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички конно състезание – кушия. Победителят се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

На този ден имен ден празнуват Тодор, Теодор, Теодора, Божидар, Божидара, Богдана, Найден. Традиционно на трапезата има пита с мая, леща, чорба от гъби.

Коментари: 0