Топ 10 на най-опасните места за гмуркане в света

Вижте ги в класацията

Топ 10 на най-опасните места за гмуркане в света
Автор: Станимира Луканова

10. Devil’s Caves – Флорида


Това е популярно място за гмуркане във Флорида. Можете да стигнете до пещерите през дупка със сравнително топла вода. Причината да са опасни са водовъртежите вътре в тях.


9. German U boat – Ню Джърси


Тази подводница е реликва от миналото – използвана е през Втората световна война. Силното течение, студената вода и нейните 73 метра под водата я правят опасно място за гмуркане. Няколко гмуркача са намерили смъртта си там докато са я изследвали.


8. EagleNest Sinkhole – Флорида


 Говорейки за дълбочина, това е място на 315 метра под водата, което е много дори и за опитните гмуркачи. Отнело е много животи.

7. Jacobs Well – Уимбърли Тексас


Това е популярна дестинация сред хората, които обичат да се гмуркат от високо. Ако след скока решите да продължите към по-дълбокото, ще откриете пещерни пространства с много тесни процепи. Видимостта е ограничена заради пясъка.


6. Samaesan Hole – Тайланд


Тази дупка е дълбока 85 метра, а вътре има много силно течение.


5. Cocos Island – Коста Рика


Този остров е много отдалечен, което го прави трудно достъпен. Но това, което го прави опасно място за гмуркане не е локацията, а многобройните акули в близост.


4. Cenote Esqueleto – Мексико


Това място е още известно като Храмът на смъртта, главно защото оскъдно количество светлина достига до някои части. Тази липса на сверлина го прави още по-трудно за гмуркане и много хора са загинали, загубени в пещерите.


3. The Shaft Sinkhole – Австралия


Това е малка дупка по средата на поле, през която се стига до местата за гмуркане и пещерите. Това е най-опасната подводна пещера в света заради малкото светлина и големината.


2. Blue Hole – Белиз


Едно от най-опасните и посещавани места в света. Дълбоко е 305 метра, но опасностите започват след първите 30 метра, където се появяват сталактитни  образувания, които могат да дезориентират гмуркачите.


1. Egypts Blue Hole – Египет


Най-опасното място за гмуркане в света принадлежи на Египет. Хората често го наричат Гробището на гмуркачите, защото е отнело много животи. На 55 метра под водата има арка, която те опитват да достигнат. Но заради дълбочината и азотната наркоза водолазите редовно я изпускат и не усещат, че вече са на прекалено дълбоко. 

Коментари: 0