Топ 10 на най-предпочитаните автомобилни марки в България

В първата тройка попадат едни от лидерите при луксозните автомобили

Топ 10 на най-предпочитаните автомобилни марки в България

Снимка: Maserati

9498 ~ 2 мин. четене

По пътищата на България се движат поне 150 модела леки коли. Това показват данните на Министерството на вътрешните работи за регистрираните пътни превозни средства към края на юни 2018 г. От данните се вижда, че все ще има доста автомобили, съветско производство – Волга, Москвич, Лада, Чайка, Варшава, Булгаррено, Застава, Вартбург и Трабант.

Не по-малко обаче са супер луксозните автомобили с марките Ferrari, Porsche, Bentley, Maserati, Rolls-Royce, Lamborghini и Aston Martin.

От статистиката на МВР се вижда, че BMW, Mercedes и Audi са сред най-разпространените марки в България и влизат в Топ 10 на регистрираните превозни средства.

Абсолютен лидер в класация са автомобилите VW, държейки над 15% пазарен дял в сраната. Те са недостижими на върха, а разликата с втория – Opel, е 75 000 бройки. В тройката попада и една иначе доста скъпа марка (поне в магазина) – Mercedes. Оказва се, че в България има регистрирани над 193 хил. автомобила от тази марка. Другите две много разпространени марки в България, които също се водят луксозен клас, са Audi и BMW. Те са съответно на 5-о и на 8-о място в класацията.

Статистиката показва още, че в България има регистрирани близо 600 електрически коли. С марка Tesla са регистрирани 67 автомобила, които все още са по-малко от скъпите бензинови Ferrari (80 броя).

А като говорим за супер скъпи коли, оказва се, че в България има доста. Porsche-тата са близо 3000, Jaguar-те са над 2300, Hummer (208), Maserati (207), Bentley (188), Rolls-Royce (59), Lamborghini (25) и Aston Martin (25).

От списъка на МВР обаче липсва Bugatti Chiron, с което миналата седмица се похвали собственикът на транспортната фирма "Биомет" Ваньо Алексиев. Цената му е около 2.4 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg