Топ мениджър във Facebook скача от кораба в разгара на най-голямата криза за компанията

Елиът Скрайдж оглавяваше звеното за политики и комуникации в продължение на 10 години

Топ мениджър във Facebook скача от кораба в разгара на най-голямата криза за компанията

Снимка: БТА

След цяло десетилетие служба на компанията Елиът Скрайдж, оглавяващ звеното за политики и комуникации във Facebook, обяви своето оттегляне. То идва в момент, когато организацията се намира в най-дълбоката криза в своята 14-годишна история. 

57-годишният Скрайдж напуска кораба след поредица от скандали, включително обвиненията за руска пропаганда по време на американските избори и катастрофата с Cambridge Analytica, при която неправомерно бе злоупотребено с информация за близо 90 млн. потребители на най-голямата социална мрежа. 

Вследствие на направените разкрития Facebook сега е изправена пред засилен регулаторен контрол  и остри критики както от дясно, така и от ляво. 

Новината за напускането на Скрайдж се появи първо в Recode в четвъртък. 

В изявление на страницата си във Facebook самият той обяснява, че ще продължи да бъде съветник на екипа от изпълнителни директори, както и на самия Марк Зукърбърг. 

„След повече от десетилетие във Facebook реших, че е време да започна нова глава в живота си“, пише Скрайдж. По думите му да управляваш политиките и комуникациите на технологична компания с хипер-растеж е радост, но също така и изключително интензивна работа, оставяща малко място за други неща.  

От изявлението става ясно, че решението за оттеглянето му е било обмисляно от известно време съвместно с Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг. Самият Скрайдж ще участва дейно в намирането на негов заместник. 

Преди присъединяването му към Facebook той е работил за Google, където е бил вицепрезидент по комуникациите и обществените политики в компанията в продължение на осем години – от 2000 до 2008 г. 
Коментари: 0