Топсомелиер оцени високо ново българско вино

PIXELS Мерло се затваря с уникална система, алтернатива на класическия корк

Топсомелиер оцени високо ново българско вино

Избата в град Съединение – New Bloom Winery представи второ българско вино с иновативната тапа Ardea Seal. То отново е в серията PIXELS – този път от сорта Мерло. Виното e реколта 2016, която се отличи с изключително високо качество на гроздето, особено за червените сортове. Сред първите дегустатори на новия продукт бе Председателят на Асоциацията на сомелиерите в България г-н Михаил Марковски. Той открои аромати на конфитюр от сливи, нюанси на смокини, стафиди и шоколад с лека пикантност в новото PIXELS Мерло. Според него вкусът е мек, сочен, балансиран с достатъчно дълъг финал с букет на същите плодове и съставки. „С две думи бих го определил като вино, което не се нуждае от компромиси докато го пия“, разказа още сомелиерът по време на дегустацията.


Новото PIXELS отлежава в дъбови бъчви поне 8 месеца и отново се затваря с иновативната система Ardea Seal. Модерната тапа се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”, който е в най-долната част на тапата и позволява контрол на кислорода в бутилката. Ardea Seal се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю.

Марката PIXELS включва изцяло едносортови вина от Совиньон блан, Шардоне, пенливо от Глера, розе от Гренаш и червено от Каберне Совиньон. PIXELS Каберне Совиньон бе първото вино у нас, което се затваря с иновативната система Ardea Seal. Мерлото е сред най-широко разпространение и познати класически винени сортове. Вината от Мерло са с малко по-високи алкохолни нива, по-малко танинови, с ниски киселини, което ги прави по-меки, пивки и по-възприемчиви, казват професионалните енолози. Михаил Марковски открои и друга интересна тенденция – че сортове като Сира, Мерло и Мавруд са все по-предпочитани.  От белите сортове засилен остава интересът към Совиньон блан, в стил Нов свят.

Годината се оказа много специална за New Bloom Winery. През пролетта те лансираха новата си корпоративна идентичност и нова серия вина – New Bloom. Вината им като цяло са позиционирани в средния и по-високия ценови клас. Винарната има 6000 дка собствени лозя в Правище, Драгомир и Найден Герово – Тракийска низина. Тази година New Bloom Winery се върна от световния винен конкурс в Лос Анджелис със 7 медала. 5 от наградите бяха отредени за модерното градско вино PIXELS. 

Коментари: 0