Товарен камион преминаващ през прелез предизвика тежък инцидент

Очаква се движението на влаковете да бъде възстановено късно тази вечер

Товарен камион преминаващ през прелез предизвика тежък инцидент

 

Около 16.45 ч., днес, 07.05.2014 г., в междугарието Белово - Септември, на жп прелез с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация със звуков и светлинен сигнал, товарен камион предприема забранено преминаване. Вследствие на това, камионът е ударен от пътнически влак, пътуващ по направление София - Септември.

По първоначална информация вследствие на сблъсъка има пострадали пътници, а също така е леко пострадал и локомотивният машинист, обслужвал влака. Пострадал е и водачът на тежкотоварния камион, както и други лица, пътуващи в камиона.

 

Екипи на Спешна медицинска помощ незабавно са се отзовали на мястото на сблъсъка и някои от по-тежко пострадалите са транспортирани към най-близката болница.

 

Поради инцидента движението на влаковете между София и Пловдив е временно преустановено. За пътниците от влака е създадена организация за превоз с автобуси до Пловдив.

Очаква се движението на влаковете да бъде възстановено късно тази вечер.

Към мястото на инцидента пътуват заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев, генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев, заместник генералният директор инж. Златин Крумов, главният ревизор по безопасността инж. Бисер Минчев, заместник изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД инж. Чавдар Трендафилов.

Ръководствата на ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура” и „Холдинг БДЖ” ЕАД призовава водачите на пътни превозни средства да спазват правилата за движение по пътищата. Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род, също така нарушават графика за движение на влаковете и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.

Коментари: 0