Трафиканти на хора рекламират във Facebook

Те се представят за организатори на туристически пътувания

Трафиканти на хора рекламират във Facebook

Снимка: Facebook

192 ~ 2 мин. четене

Трафикантите на хора в Северна Африка и Турция използват Facebook, за да рекламират открито своите услуги, на фона на покачващия се брой имигранти, които намират смъртта си в Средиземно море, опитвайки се да достигнат бреговете на Европа и да потърсят убежище, съобщи Al Arabiya.

Десетки или дори стотици контрабандисти използват социалните мрежи, за да рекламират нелегалните си маршрути за трафик на хора. Проверка на арабската медия показва, че някои рекламират услугите си като туристически пътувания и използват снимки на луксозни кораби.

Много от трафикантите публикуват открито своите телефонни номера и контакти, както и цени и график на бъдещите пътувания към Европа.

Една от групите, наречена „Travel aid“ (Помощ за пътуване – б.р.), предлага фалшиви визи и паспорти, докато други контрабандисти използват страниците си, за да описват докъде са стигнали клиентите им и да успокояват притеснени роднини.

Новината идва броени дни, след като Международната организация по миграция (МОМ) публикува годишния си отчет, показващ растящия брой инциденти с плавателни съдове, превозващи имигранти.

Според данните на МОМ от началото на годината в Средиземно море са загинали 1829 нелегално имигранти, докато за същия период през миналата година броят на жертвите е бил 207 души.

Миналият месец лидерите на страните от Европейския съюз се събраха на извънредна среща на върха и взеха решение да утроят средствата за спасителни операции на европейската гранична агенция Frontex. Тогава те заплашиха да използват дори военни средства срещу контрабандистите.

Италия изостави своята програма за търсене и спасяване на имигранти през миналата година, след като някои страни в ЕС, сред които и Великобритания, обявиха, че нямат средства за нея.

Решението беше широко разкритикувано през април, след като над 800 души загинаха при потъване на претоварен с бежанци кораб. Това беше най-смъртоносният инцидент, регистриран в историята на корабоплаването в Средиземно море.

Подкрепи Economic.bg