Тръгна подписка за оставка на Жан-Клод Юнкер заради LuxеLeaks

Европейските леви и крайнодесни искат новият председател на ЕК да напусне поста заради скандала

Под натиск

Тръгна подписка за оставка на Жан-Клод Юнкер заради LuxеLeaks
3848 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската обединена левица започна да събира подписи от евродепутатите за вот на недоверие срещу водената от Жан-Клод Юнкер Европейска комисия (ЕК) заради скандала Luxembourg Leaks, информира Euractiv.

Поводът са твърденията, че Юнкер е замесен в схеми за избягване на данъци по време на мандата си като министър на финансите и премиер на Херцогство Люксембург. По-рано не само левите, но и крайнодестните поискаха оставка на Юнкер – все по-влиятелната Марин Льо Пен от ултранационалистичната френска партия Национален Фронт бе първата, поискала назначеният наскоро начело на ЕК да напусне.

Групата на Левицата заяви, че търси подкрепа от европейските партии, за да събере необходимите 76 депутатски подписа за иницииране на вота. Левицата добави, че „няма да приема подкрепа от крайнодесните депутати в Европейския парламент (ЕП)“.

Председателят на парламентарната група Габи Цимер определи скандала като "ясно доказателство, че европейските правителства се примиряват с "легалното" укриване на данъци и измамите" като това в малката офшорна държава.

Скандалът избухна на 5 ноември, когато консорциум от разследващи журналисти публикува статия, базирана на преглед на 28 000 страници поверителни доументи. Според тях 300 мултинационални компании са спестили десетки милиарди евро данъци чрез щедри схеми за облагане в Люксембург.

"Няма време да изчакваме, трябва да действаме. Ако не предприемем нещо, това означава, че разрешаваме на Юнкер и всички компании, които използват Люксембург като данъчен рай, да продължат практиката на укриване на данъци", заяви зам.-председателят на Европейската Левица Малин Бьорк.

Говорителят на Юнкер обяви, че ЕК ще предостави цялата необходима информация и обяснения на парламента според легитимната процедура. Той се защити, като заяви, че данъчните споразумения от Люксембург са „напълно законни“. Председателят добави, че „по никакъв начин няма да възпрепятства разследванията на ЕК по случаите, свързани със съмнения за укриване на данъци в ЕС“.

В момента ЕК работи по два случая в Люксембург, един в Холандия и един в Ирландия. Юнкер опроверга твърденията за „конфликт на интереси”:  „Заявих, че ЕК ще се бори срещу укриването на доходи и данъчните измами. Искам всички да знаят, че тези обещания не са празни приказки, а отразяват намеренията на ЕК”

Във вторник еврокомисарят по конкурентоспособността Маргрете Вестагер потвърди пред евродепутатите, че данъчните споразумения от Люксембург „по дефиниция не са нелегални“. Журналистите, публикували разследването, заявиха пред Euractiv, че не са имали за цел свалянето на Жан-Клод Юнкер от висшия пост в EК.

Най-бързо подхванаха идеята с оставката в Лондон – неслучайно именно британският премиер бе враг No.1 на назначението на Юнкер за ръководител на изпълнителната власт на ЕС. Шефът на сметната палата на Камарата на общините в британския парламент Маргарет Ходж заяви пред вестник The Guardian, че шефът на ЕК „трябва да обясни наистина ли е свързан с данъчните схеми“.

Британската парламентаристка обвини Юнкер в лицемерие: „Трябва да даде обяснения, да разкаже какво е знаел за това. Това изглежда невероятно, че не е знаел за схемите. Това е възмутително“.

Юнкер е бил премиер на Великото херцогство цели 19 години. По това време редица световноизвестни компании като Apple, IKEA, Pepsi, както и най-богатите фамилии на Люксембург са укрили в херцогството получените в други държави доходи.

 Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

 

Подкрепи Economic.bg