Прокуратурата поиска имунитета на Цветанов, Сидеров и още трима депутати

Изпратено е и искане до Европарламента за сваляне имунитета на Сергей Стнишев

Прокуратурата поиска имунитета на Цветанов, Сидеров и още трима депутати
236 ~ 2 мин. четене

Снемане на имунитета на петима депутати поиска от Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров. Това са Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски, Илия Илиев, Димитър Димитров, съобщават от прокуратурата.

Главният прокурор е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета на народния представител Сергей Станишев в ЕП. Срещу него се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. 

Основанията за исканията са наличните данни за водени наказателни производства срещу лица с имунитет, посочват от обвинението.

Имунитетът на Цветан Цветанов е поискан за това, че срещу него се водят 3 наказателни производства от общ характер за престъпления по служба, в качеството му на министър на вътрешните работи (чл. 202, ал. 2 от НК - присвояване; чл. 285 във връзка с чл. 387, ал. 2 от НК – длъжностно престъпление, и чл. 288, предл. 2 от НК – лично укривателство).

Имунитетът на Волен Сидеров е поискан на основание внесен обвинителен акт за хулигански действия (чл. 131, ал. 2 от НК – причиняване на телесна повреда на длъжностно лице).

Имунитетът на Георги Свиленски е поискан за това, че същият е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети (чл. 219, ал. 4 от НК – умишлена безстопанственост).

Имунитетът на Илия Илиев е поискан за това, че срещу него се води досъдебно производство за данъчни престъпления (чл. 255, ал. 3 от НК – укриване на данъци).

Имунитетът на Димитър Димитров е поискан за това, че същият е обвиняем за това, че противозаконно повреждане на ипотекирано имущество (чл. 216, ал. 1 от НК – унищожаване и повреждане на чужди вещи).

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg