Тръмп може да е издал къде са ядрените подводници на САЩ

Американският президент е разговарял по темата с филипинския си колега

Тръмп може да е издал къде са ядрените подводници на САЩ
7258 ~ 2 мин. четене
Доналд Тръмп може би е издал една от най-големите тайни, свързани с ядрения арсенал на Америка. По информация на New York Times американският президент е издал на филипинския си колега Родриго Дюте по телефона къде се намират ядрените подводници на военноморския флот.

"Имаме огромна огнева мощ там", е казал Тръмп, поне според стенограмата от разговора между двамата, получена от вестника и проверена от източници в Белия дом.

"Имаме две подводници - най-добрите в света.  Имаме две ядрени подводници, не че искаме да ги използваме изобщо“, е казал Тръмп.

„Инцидентът“, според вестника, потвърждава предишните опасения, че Тръмп е разкрил висококласифицирана информация на руснаците.

New York Times обаче посочва, че има вероятност Тръмп да е говорил не за подводниците с ядрено въоръжение, а за подводниците, задвижвани от атомни реактори. Затова не е ясно за кой тип „ядрени подводници“ става въпрос.

Вече се знае, че задвижвана от атомни реактори подводница „Мичигън“ е край бреговете на Северна Корея, присъединявайки се към самолетоносача „Карл Винсънт“. Подводницата разполага с ракети "Томахоук" – същите, които на 7 април разрушиха военновъздушната база в Сирия. Тя също така може да превозва специални части, а южнокорейски медии вече съобщиха за наличието на военноморски сили в региона. Предположението е, че те са на обучение та, за да отстранят севернокорейския лидер Ким Чен-Ун.

„Във всеки един момент САЩ разполагат с 4 или 5 подводници с ядрено въоръжение, които са в бойна тревога и чакащи заповед да изстрелят своите ракети“, казва пред Business Insider Стивън Шварц, автор на книгата "Атомен одит: Разходите и последствията от американските ядрени оръжия от 1940 г. насам ".

Подводниците с ядрено оръжие са най-тайната част от атомния арсенал на САЩ. Идеята е, че дори враговете на САЩ да успеят да неутрализират целия ядрен арсенал на сушата, подводниците да останат скрити и незасегнати. Само капитаните и екипажите на подводниците знаят със сигурност къде се намират, което е въпрос на национална сигурност.
Подкрепи Economic.bg