Горанов: Присъединяването към Еврозоната е приоритет за България

Според финансовия министър това е единственият естествен път на българската монетарна политика

Горанов: Присъединяването към Еврозоната е приоритет за България
1572 ~ 1 мин. четене
Присъединяването към Еврозоната остава водещ приоритет за България. Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на конференция, просветена на 25 години от създаването на Асоциацията на банките в България.

„Чух интересен анонс от страна на еврокомисаря Пиер Московиси, че се готви нестандартно предложение към държавите извън Еврозоната. Очаквам го с интерес, тъй като ние сме една от държавите извън Еврозоната“, каза Горанов. Според него присъединяването на България към валутния съюз е „единственият естествен път на българската монетарна политика“.

Горанов потвърди, че от септември учителите ще получат 15% увеличение на заплатите си. След това щял да започне да се прилага различен подход, който оценява резултатите на учителите.

По отношение на разсекретяване на стенограмата за КТБ, финансовият министър обяви, че ще даде съгласието си за оповестяването ѝ, но предупреди, че по този начин президентът Румен Радев ще принуди участниците в консултации при него да са по-сдържани в изказа си при обсъждане на сериозни проблеми.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев, който също присъства на конференцията, потвърди, че влизането в Еврозоната е "крайната цел”, но допълни, че преди това има задачи, които България трябва да изпълни.

Радев посочи, че подобряването на надзора над банките е сред приоритетите на БНБ. Също така той каза, че БНБ наблюдава и анализира внимателно ситуацията с необслужваните кредити на ниво банкова система и в отделни банки. „И сме в процес на разработване на комплексни мерки, които биха създали условия за намаляване на тези кредити“, каза гуверньорът.
Подкрепи Economic.bg