Тръмп е имал „ужасяващ“ телефонен разговор с Макрон

Френският президент е критикувал американския си колега, след което САЩ наложиха вносните мита за ЕС

Тръмп е имал „ужасяващ“ телефонен разговор с Макрон
Телефонен разговор, свързан с темите търговия и миграция между френския президент Еманюел Макрон и американския президент Доналд Тръмп се е превърнал в истински кошмар, пише CNN. Източници на медията са заявили, че миналата седмица Макрон е отправил „откровени критики“ към Тръмп по няколко от водените от новата администрация във Вашингтон политики. А на същия ден дойде новината, че САЩ няма да направят изключение за ЕС относно вносните мита върху стоманата и алуминия.

„Просто лошо. Той (разговорът) беше кошмарен”, заяви източникът. „Макрон смяташе, че ще може да говори с него на база на тяхната връзка. Но Тръмп не обича да бъде критикуван така”, допълва той.

В краткото изявление от Вашингтон относно разговора се посочи, че двамата лидери са обсъдили проблема с миграцията в Либия, както и времевите варианти той да се реши. Президентът Тръмп е подчертал нуждата от балансирана търговия с Европа. Тръмп проведе подобен разговор и с британския министър-председател Тереза Мей.

Според CNN на практика Тръмп е загубил последния си приятел в Г-7, след като всички останали лидери от държавите, членуващи в „клуба на богатите“, вече разкритикуваха американския президент.

А с поредиците от битки, пред които се е изправил – в търговията, ядреното бъдеще на Иран, миграцията, промените в климата и, не на последно място, срещата с Ким Чен-ун в Сингапур, на Тръмп ще му трябват приятели – всички, които успее да намери, пише в свой анализ CNN. В момента обаче Тръмп изглежда напълно сам. И въпреки сърдечната среща между Тръмп и Макрон във Вашингтон миналия месец, френският президент изглежда също се отдалечава.

В изявление, разпространено от Елисейския дворец става ясно, че Макрон съжалява за решението на САЩ да потвърди митата върху алуминия и стоманата. „Това решение е не само незаконно, но е и грешка в много отношения. Грешка е защото помага за разбалансирането на световната икономика по възможно най-лошия начин, чрез фрагментация и икономически национализъм”, продължава изявлението, като Макрон добавя, че „ако това се отразяваше на нашите взаимоотношения, то това щеше да се случи, още когато той напусна парижкия (климатичен) договор“.

...

...

Коментари: 0