Apple с дързък ход срещу Facebook

Производителят на iPhone иска да осуети следенето на потребители от социалната мрежа

Apple с дързък ход срещу Facebook

Снимка: БТА

Apple иска да осуети действията на Facebook по проследяването на потребителите и тяхната дейност в интернет. Това стана ясно по време на годишната конференция на разработчиците WWDC 2018, която официално стартира в понеделник. 

Производителят на iPhone обяви новите си операционни системи за мобилни устройства и компютри. Именно заложени в тях функции ще могат да блокират автоматичното следене на потребителите онлайн. 

„Ние го изключваме“, заяви шефът по софтуерните въпроси в компанията Крейг Федериги по време на конференцията. По негови думи уеб браузърът Safari в бъдеще ще иска разрешение от собствениците преди да разреши на социалната мрежа да наблюдава тяхната дейност. 

Ходът на Apple най-вероятно ще доведе до напрежение между двете компании, смятат анализатори.

Главният изпълнителен директор на гиганта от Купертино Тим Кук по-рано определи практиките на Facebook за следене на потребителското поведение като „нахлуване в неприкосновеността на личния живот“ - мнение, което след това основателят на най-голямата социална мрежа Марк Зукърбърг нарече „повърхностно“.

Всички сме виждали бутоните за „харесване“, „споделяне“ и полетата за коментари. „Оказва се, че те могат да се използват за проследяване, независимо дали сте ги натиснали, или не“, коментира Федериги, цитиран от BBC.

Е, в бъдеще собствениците на устройства на Apple ще виждат следното съобщение: „Искате ли да разрешите на Facebook.com да използва „бисквитки“ наличните данни по време на сърфиране“.

„Може да решите да запазите информацията си поверителна“, обясни Федериги.

„Apple прави промени в ядрото на работа на браузъра – изненадващо силни промени, които трябва да позволят по-голяма конфиденциалност“, коментира експертът по киберсигурност Кевин Баумънт, който недвусмислено аплодира стъпката.

Според него, когато фирмите правят промени около неприкосновеността на личния живот, те обичайно са малки и не разтърсват пазара много. Apple обаче ще даде на хората шанс да видят кога следенето на уебсайт е активирано.
Коментари: 0