Тръмп е съгласен да изготви ново ядрено споразумение

Без ядрена сделка Иран може да се сдобие с атомно оръжие до 1-2 г.

Тръмп е съгласен да изготви ново ядрено споразумение

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е съгласен да изготви ново ядрено споразумение, което да замени напуснатата от Иран сделка в началото на месеца, стана ясно от негово съобщение в Twitter, цитирано от Reuters.

Ядрената сделка от 2015 г. между САЩ, Иран, Великобритания, Китай, Германия, Франция и Русия бе едно от най-големите постижения във външната политика на Европейския съюз. През 2018 г. обаче Вашингтон отказа да изпълнява ангажиментите си по нея, а в началото на 2020 г. Техеран също се оттегли от споразумението след убийството на най-уважавания си военен лидер Касем Солеймани.

Предложението разтрогнатата сделка да бъде заменена от нова, изготвена от САЩ, бе на министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън. „Тръмп прави страхотни сделки, както сам казва. Нека работим заедно, за да заменим ядреното споразумение с Иран и вместо него да е сделката на Тръмп", каза Джонсън.

Нуждата от ядрено споразумение е огромна и по думите на френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан при липса на такова е възможно в рамките на 1-2 години Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

След американския въздушен удар по иранския военен командир Солеймани Техеран заяви, че повече няма да се съобразява с каквито и да било ограничения по сделката, което на практика означава, че страната повече няма да се придържа към лимитите за обогатяването на уран, за количествата си уранови запаси и за развитието на ядрената технология. Този ход може да се възприеме като голяма стъпка на близкоизточната страна към сдобиването с атомно оръжие.

Коментари: 0