Тръмп наложи 5% мито върху всички стоки от Мексико

До октомври те могат да стигнат 25%, ако не спре потокът от нелегални мигранти

Тръмп наложи 5% мито върху всички стоки от Мексико

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че налага 5-процентни мита върху всички стоки от Мексико. Митата влизат в сила от 10 юни и ще се увеличават поетапно, докато не се реши въпросът с нелегалната имиграция, предадоха световните медии. 

"На 10 юни Съединените щати ще наложат 5% мито за всички стоки, които идват в нашата страна от Мексико, до момента, в който незаконни мигранти идват през Мексико и в нашата страна. СТОП", написа Тръмп в профила си в социалната мрежа Twitter. 

Той поясни, че митата ще се увеличават постепенно, докато проблемът с незаконната имиграция бъде отстранен, след което тарифите ще бъдат премахнати. От 1 юли митата вече ще са 10%, а до октомври ще стигнат 25%. Според американския президент Мексико има много силен закон за имиграцията и при желание, страната може да спре мигрантския поток. 

Мексико нарече митата катастрофални, тъй като страната реализира 80% от износа си за САЩ. "Това е катастрофално. Ако тази заплаха бъде осъществена, би било изключително сериозно", заяви Хесус Сеаде, секретар по въпросите на Северна Америка в мексиканското външно министерство. "Ако бъдат въведени митата, трябва да реагираме енергично", заяви той по време на пресконференция. 
Коментари: 0