Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради коронавируса

Американският президент ще получи достъп до 50 млрд. долара и допълнителни правомощия

Тръмп обяви извънредно положение в САЩ заради коронавируса

Снимка: БТА

11834 ~ 1 мин. четене

Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната заради пандемията от коронавируса COVID-19. Това действие на американския президент ще отключи 50 млрд. долара, с които ще може да се подпомогне борбата с вируса и да се подпомогнат американците, засегнати от него, съобщава CNBC.

Тръмп обяви извънредното положение на пресконференция в Розовата градина в Белия дом, където към него се присъедини вицепрезидентът Майк Пенс, който ръководи щабът за борба с епидемията.

Тръмп каза, че очаква САЩ да разполагат с 4 млн. теста за коронавируса в рамките на една седмица и общо 5 млн. комплекта в рамките на следващия месец. Но той се съмнява, че в крайна сметка страната ще има нужда от цялата тази бройка.

Президентът заяви, че за тестовете ще има опция „drive-thru“, така че хората да могат да остават в колите си, докато биват проверявани за вируса.

„Не искаме хората да си правят тест, ако нямат нужда от него и не искаме те да бързат да се тестват. Трябва да го правят, ако имат симптоми“, добави Тръмп.

Президентът каза още, че извънредното положение ще даде нови правомощия на секретаря по здравеопазването Алекс Азар да заобиколи някои правила, уреждащи начина, по който болниците приемат пациентите и колко дълго могат да останат там пациентите.

Най-висшият представител на Демократическата партия в Сената - Чък Шумер от Ню Йорк, предпазливо изрази подкрепата си за извънредното положение, но при условие, че Тръмп не „надхвърля правомощията си или не се отдава на автократичните си тенденции“.

Коментари: 0