Тръмп отмени митинг от съображения за сигурност

\"Разкарахме Тръмп!\", скандираха негови противници

Тръмп отмени митинг от съображения за сигурност

Кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени свой предизборен митинг, който трябваше да се състои вчера вечерта в Чикаго. Причината за това станаха хаотични сцени и разделянето на хилядите присъстващи на привърженици и противници на ексцентричния милиардер.

Половин час, след насрочения час за митинга в кампуса на Университета на Илинойс, представител от щаба на Тръмп излезе на подиума и съобщи, че провеждането му се отменя. Проявата бе отложена заради съображения за сигурност.

По-късно бе публикувано съобщение от екипа на Тръмп, в което се посочва, че събитието все пак ще се състои, но не се уточняват дата и час.

При обявяването на отлагането на митинга част от множеството избухна в аплодисменти и започна да скандира приветствени възгласи. На места се стигна до сблъсъци, като полицията се намеси, за да раздели двата лагера, пише Стандарт.

"Разкарахме Тръмп!", скандираха неговите противници. Привържениците на кандидата отвърнаха с "Искаме Тръмп!".

Активисти от Чикаго прекараха седмицата преди митинга в планиране как да го провалят. Една от протестните групи, в която участват предимно студенти от малцинствата, провеждаше координация с имейли и съобщения в социалните мрежи. След прекратяването на митинга организаторите не скриха радостта си, но все пак бяха изненадани от успеха на своята акция.

Органите на реда увериха, че са разполагали с достатъчен капацитет да предотвратят прояви на насилие и не са причината за отмяна на митинга. Тръмп коментира пред американската телевизия MSNBC, че митингът е трябвало да бъде мирен, но демонстранти са го провалиил. Той самоуверено заяви, че очаква подкрепата към него да се увеличи.

Коментари: 0