Доналд Тръмп отпътува за най-важните си чуждестранни посещения

Американският президент ще опита да разсее страховете, че предстои война между САЩ и Северна Корея

Доналд Тръмп отпътува за най-важните си чуждестранни посещения

Американският президент Доналд Тръмп отпътува за Азия, но политическите му проблеми заминаха заедно с него, коментира CNN. Той ще отсъства от САЩ за десет дни - до 14 ноември. Посещенията му ще са в Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините.

Американският лидер започва своите най-важни чуждестранни посещения досега, тъй като целта му е да разсее нарастващите страхове от предстояща война между САЩ и Северна Корея. Негов основен приоритет ще бъде да обсъди враждебния режим на севернокорейския лидер Ким Чен-ун с Китай, както и с ключовите съюзници на Вашингтон – Япония и Южна Корея.

Тръмп също така ще се опита да опровергае възприятията, че Китай е във все по-голям възход и американското влияние в региона отслабва след идването на власт на милиардера.

Същевременно се очаква американският лидер да призове китайския президент Си Дзинпин да ограничи износа на петрол, вноса на въглища и трансакциите със Северна Корея. Не е ясно обаче дали току-що преизбраният китайски лидер, който укрепи властта си на конгреса на управляващата комунистическа партия миналия месец, ще се съгласи. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и се смята, че може да изиграе ключова роля за обуздаване на ядрените и ракетните програми на затворената комунистическа страна. Освен това диалогът между Вашингтон и Пекин далеч не е приятелски. През август Стив Банън, тогавашният главен стратег на Белия дом, коментира, че Китай и САЩ са в икономическа война, а до 25 или 30 години една от двете страни ще бъде хегемон. Той дори заяви, че Пекин ще спечели тази война, ако Щатите продължат по пътя, по който са поели в момента. Впоследствие Банън беше отстранен от поста, но е факт, че в търговски аспект отношенията между Китай и САЩ далеч не са розови. През февруари Тръмп дори нарече Китай „големият шампион“ при валутните манипулации.

Последният път, когато американски президент беше в Азия за толкова дълго беше в края на 1991 и началото на 1992 г., когато Джордж Х. У. Буш се разбоя след вечеря в Япония.

Държавният глава на САЩ обаче не може да избяга от проблемите, кръжащи около избирането му на поста, включително продължаващото разследване дали Русия е манипулирала общественото мнение в страната преди изборите. Освен това нивото на одобрение към Тръмп е ниско.

Споровете и хаосът, които разтърсват Вашингтон под управлението на Тръмп, биват внимателно наблюдавани по света и биха могли да окажат влияние не само как президентът е възприеман от чуждестранните представители, но могат и да подкопаят позициите му при срещите на високо равнище.

Коментари: 0